Magazin 17.07.2016.

(FOTO) Oživljavanje zmijanjskog veza i viteške tradicije

ČITANJE: 3 minute

Diveći se tehnici izrade srednjovjekovnih pancirnih oklopa i plavom vezu Zmijanja koji je zaštićen dio kulturne baštine, dizajnerka Nina Ružičić prva je na našim prostorima pokrenula izradu neobičnog nakita pod nazivom „Karika i nit“. Za Muzej RS radila je reprodukcije nakita.

Vođena željom za ličnom ekspresijom izučavala je zaboravljenu chainmaille tehniku dvije godine, a nakon toga izradila upečatljive komade metalnog nakita. Majka joj je prenijela ljubav prema plavom vezu iz zmijanjskog kraja koji je dio kulturnog naslijeđa, te su mnoge ogrlice i medaljoni obogaćeni raskošnim motivom veza. Učestvovala je na PopArt Marketu, Sajmu Kreativaca i Dukat Festu.

Od keltskih ratnika, drevnih Egipćana pa sve do balkanskih naroda, chainmaille tehnika je korištena pri izradi pancirnih oklopa, košulja i verižnjača, kao zaštita vojnika od oštrih udaraca.

„Posebnost je u tome što ova tehnika koristi matematičke proračune kao osnovu veza i predstavlja spajanje metalnih prstenova jedan na drugi. Određeni uzorci se mogu napraviti samo od prstenova određene debljine i unutrašnjeg promjera.

Za neki vez se može koristiti samo jedna veličina karike, dok za druge mora kombinacija tri ili četiri veličine. U zavisnosti od zemlje iz koje potiče tj. od rasporeda karika, razlikuju se evropska, japanska, vizantijska i persijska grupa vezova, koje se dalje granaju na mnoštvo vrsta i podvrsta“, objašnjava Nina.

Materijale nabavlja iz Njemačke, Amerike i Kanade jer malo toga može pronaći u BiH. Najviše su traženi njeni medaljoni sa motivima veza, ogrlice sa perlama, chokeri i ukrasne šnale za kosu sa aluminijumskim ljuskama.

Karika-i-nit-7

„Dosta vremena se utroši na pripremu ‘pletenja’, pronalaženje odgovarajućih veličina karika, otvaranje i zatvaranje pojedinačnih karika.

Ukoliko se dodaju perle, Swarovski kristali ili zmijanjski vez, proces traje još duže. Potrebna je metodičnost, strpljenje, preciznost, dobro poznavanje matematike, i kao arhitekta sam se snašla. Ako se žuri može doći do određenih povreda jer se sve radi kliještima. Ali, znate da vrijedi kada vidite gotov proizvod pod rukama”, govori Nina.

Za sada se neki od njenih radova mogu kupiti u Vrisak galeriji, a uskoro će biti predstavljeni svjetskom tržištu u njenoj online prodavnici. U planu joj je izrada kostima od aluminijumskih krljušti.

„Mislim da se kod nas još uvijek na ručni rad gleda kao na nešto manje kvalitetno u odnosu na fabričku izradu, dok je u suštini stvar sasvim drugačija.

Umjetnik će provesti dane, ukoliko je potrebno, praveći jednu stvar samo sa željom da njegov proizvod bude kvalitetan i poseban. Planiram u ponudu uvesti i nakit od srebra. Želim da izradim seriju rasvjetnih tijela (lustere i lampe) jer ovakve metalne kugle izgledaju fantastično u enterijerima. Kostimi su moj drugi hobi, pretpostavljam da ću utrošiti dosta vremena i sredstava, ali jedva čekam da započnem sa radom“, nagovijestila je Nina.

Karika-i-nit-4
Karika-i-nit-5
Karika-i-nit-10

(eTrafika.net)