Magazin 05.09.2016.

(FOTO) Promovisana knjiga “Sudbina istine”

ČITANJE: 2 minute

U vijećnici Banskog dvora-Kulturnog centra održana je promocija knjige “Sudbina istine”, autora dr Mihaila Vukasa iz Geteborga.

Promoteri ovog nedavno objavljenog djela bili su književnik i urednik Udruženja književnika Srbije, Miljurko Vukadinović, književnici Vidak Maslovarić i Marko Lopušina i urednik izdavačke kuće „Akademska misao“, Aleksandar Rašković. Bila je ovo prilika da književnici govore i o još jednom novonastalom djelu ovog autora „Suza je iz oka kanula-zašto“.

Poželivši dobrodošlicu u Banjaluku profesoru i humanisti Vukasu i drugim gostima iz Beograda, gradonačelnik Slobodan Gavranović se osvrnuo na susret sa uvaženim gostom ističući da je: “prisustvujući u Beogradu obilježavanju 60 godina Kulturno-prosvetne zajednice Srbije slušao o tome kako je gospodin Vukas učinio nadčovječanski napor da spasi banjalučke bebe. Nabavio je kiseonik u Švedskoj, ali međunarodna zajednica nije dozvolila da se taj lijek dopremi u Banjaluku”.

promocija knjige2

– Ta priča, koja govori o humanosti i ljudskoj dobroti me zainteresovala. Želio sam da pročitam knjigu, što sam i učinio i odlučio da organizujemo promociju u Banjaluci – naglasio je gradonačelnik i dodao da banjalučka javnost treba da zna za doktora koji je u hladnoj Skandinaviji postao čuvar srpske duše i srpski intelektualac, koji njeguje tradiciju svog naroda.

Nedavno objavljeno djelo „Sudbina istine“, gdje se suočavamo sa autentičnom pričom o ratnim godinama krvavog raspleta jugoslovenske drame (ratna događanja 1992. i 1993. u Hrvatskoj i BiH), je jaka, istinita priča o ratnim dešavanjima kojima je svjedočio autor. Vukas je kao medicinski dobrovoljac ostavio porodicu u Švedskoj i došao da spasava živote.

promocija knjige3

Mihailo Vukas je čovjek impresivne biografije. Rođen je u Nišu 1939. godine. Gimnaziju i Medicinski fakultet završio je u Beogradu. Doktorirao je na Univerzitetu Geteborg, a specijalizaciju kardiovaskularne i plućne hirurgije završio je takođe u Švedskoj. Sekretar je Udurženja kardiovaskularnih hirurga Švedske i počasni član Srpskog ljekarskog društva. Dobitnik je brojnih domaćim i međunarodnih priznanja.