Magazin 08.10.2016.

(FOTO) Slapovi na Krupi: Raj nadomak Banjaluke

ČITANJE: 2 minute

Iako smo zagazili u jesen i sve je manje toplih dana, ipak postoje poneki sadržaji u prirodi gdje možete popuniti slobodno vrijeme. Jedno od takvih mjesta jesu slapovi na Krupi kod Banjaluke.

Udaljena svega oko 25 kilometara od centra grada Krupa na Vrbasu privlači mnoge izletnike i zaljubljenike u prirodu koji žele da se odmore od gradske vreve.

Osim izvanredne prirodne ljepote, na ovom području između ostalog se nalazi i manastirska crkva Svetog Ilije koja datira još od trinaestog vijeka.

Bez obzira što ovaj lokalitet obiluje mnogim prirodnim ljepotama, posjetiocima su svakako najprivlačniji slapovi i vodenice na rijeci Krupa.

Oni su melem kako za oči tako i za uši jer melodičnosti zvuka osim žubora i pjenušanja vode doprinose i vodenice u kojima se i danas melje brašno, baš kao što su nekad radili naši stari, javlja mondo.ba

“Na slapove dođemo nekoliko puta godišnje, djeci su interesantne vodenice, a nama najviše prija odmor uz huk vode i šetnja stazom do izvorišta rijeke. Na kraju kupimo domaće brašno i popijemo kafu u lokalnom kafiću”, rekao nam je jedan bračni par iz Banjaluke.

Iako Krupi na Vrbasu nedostaju smještajni kapaciteti, pravilnim i racionalnim ulaganjima mogla bi postati bitan faktor turističkog razvoja Banjaluke i okoline.

“Krupa na Vrbasu uvrštena je u naše prijedloge obilazaka koje nudimo domaćim i stranim organizatorima putovanja. Ovo mjesto vidimo kao centar avanturističkih aktivnosti srednjeg toka rijeke Vrbas, pa stoga ima i veliki značaj za budući razvoj turizma Banjaluke”, rekao nam je Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Banjaluka.

Da Krupa na Vrbasu obiluje turističkim potencijalima govori i činjenica da osim navedenog posjetiocima na raspolaganju stoje i srednjovjekovno utvrđenje Greben, crkva brvnara posvećena Svetom Nikoli u zaseoku Tovilovići, Strikina pećina, spomenik iz NOB-a, tri ribnjaka i sportski tereni.

Takođe tu su staze za šetnju i pješačenje, poletište Krmine za paraglajding, polazište za raftere, auto kamp i uređena mjesta za piknik.

Na ovom lokalitetu se nalazi i izvajano čudo prirode Kameni ili Djevojački most koji je poznat i kao jedno od opremljenijih penjališta u okolini grada. Prirodni Kameni most je i mjesto polazišta planinarsko-pješačke staze “Kočićevim stazama”, koja vodi sve do manastira Gomionica.

Most je nastao erozivnim djelovanjem vjetra koji je hiljadama godina probijao rupu u stijeni, međutim legenda koja se prepričava kaže da je most nastao tako što se djevojka zbog neuzvraćene ljubavi popela na Kameni most i bacila se. Priča se tragično završava i otud naziv Djevojački most.

Ako ste avanturista i ljubitelj prirode iskoristite dane okupane suncem i posjetite nabrojane sadržaje, a u nastavku pogledajte fotografije slapova, vodenica i manastira koje vas neće ostaviti ravnodušnim.

krupa3
krupa4
krupa6
krupa7
krupa13
krupa14
krupa16
krupa20
krupa22
krupa25
krupa26
krupa28

(mondo.ba/Foto: Dušan Volaš)