Magazin 30.07.2016.

(FOTO) ”Slatina” pravi dragulj na korak od Banjaluke

ČITANJE: 3 minute

Park-šuma “Slatina” prepoznatljiva je po bukovoj i hrastovoj šumi, kao i stablima crnog bora – starog sedam decenija, koji je odavno postao identitet tog područja, pa je ova netaknuta priroda idealno mjesto za odmor i rekreaciju, zbog čega ju je potrebno i očuvati.

Rekla je to Srebrenka Golić,  ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

slatina2

Golićeva je i predložila da ovaj park-šuma u neposrednoj blizini banje “Slatina” bude proglašen zaštićenim šumskim kompleksom, što je u četvrtak usvojeno na sjednici Vlade Srpske. Kaže da je inicijativu za zaštitu tog područja podnio Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, koji je određen za upravljača Park-šumom “Slatina”. Ističe da je prije donošenja te odluke sprovedeno obimno istraživanje.

– Park-šuma “Slatina” predstavlja kombinaciju prirodne i stvorene vrijednosti. Veći dio kompleksa čini očuvana prirodna sastojina bukve i hrasta kitnjaka, a manji dio vještački formirana sastojina crnog bora starosti oko 70 godina – objašnjava Golićeva.

Osim prirodnih vrijednosti, Slatina ima značajno i kulturno-istorijsko nasljeđe.

slatina3

– Objekat vrela termomineralne vode i banje su i na Privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH – kaže Golićeva.

Naglasila je da je u Park-šumi “Slatina” ustanovljen režim zaštite trećeg stepena, što znači da je Zakonom o zaštiti prirode zabranjena sječa ili uništavanje drveća. Dozvoljene su jedino sanitarne sječe i intenzivne mjere njege šuma.

Direktor Zavoda “Dr Miroslav Zotović” prim. dr Goran Talić kaže da će im korištenje park-šume “Slatina”, kao zaštićenog resursa, omogućiti da pacijentima pruže rekreativne programe za očuvanju i unapređenje zdravlja.

– Zavod je pokrenuo inicijativu za proglašavanje ovog područja zaštićenim područjem, jer posjeduje šume koje mogu da pruže povoljan klimatski uticaj na pacijente koji se liječe u slatinskom kompleksu Zavoda – istakao je Talić.

Ističe i da pacijenti u Slatini već imaju na raspolaganju ljekovitu vodu i ljekovito blato, a proširivanjem kapaciteta, koje je u toku u banji Slatina, daje se mogućnost i proširivanju korišćenja tih prirodnih resursa.

– Veoma nam je drago da je naša vizija korišćenja raspoloživih prirodnih resursa u liječenju i rehabilitaciji naišla na razumijevanje Vlade RS i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, koje nas je podržalo – dodao je Talić.

Biljne vrste

slatina4

U toku terenskih istraživanja na području Park-šume “Slatina” zabilježeno je 75 biljnih grupa. Od tog broja tri biljne vrste (Ruscus aculeatus L., Ruscus hypogollum L. i Eranhis hyemalis (L.) Salisb.) nalaze se na Uredbi o crvenoj listi zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta RS.

Međutim, i mnoge druge biljne vrste na tom području veoma su rijetke i čine pravi mali raj za sve ljubitelje prirode.

Na području Park-šume “Slatina”

Zabranjeno

– sječa ili uništavanje drveća

– izvlačenje oborenih stabala šumskim traktorima

– prosijecanje i gradnja novih šumskih puteva

– branje, sakupljanje i uništavanje vrsta biljaka evidentiranih kao prirodne rijetkosti

– gradnja objekata ili izvođenje drugih radova

Dozvoljeno

– obilježavanje granica i postavljanje tabli

– građenje objekata samo uz mišljenje Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa

– naučnoistraživačka i kulturno-obrazovna djelatnost

– uspostavljanje i razvoj turističkih, rekreativnih i drugih razvojnih funkcija

– uspostavljanje i razvoj zdravstvenog turizma.

(Glas Srpske)