Magazin 21.05.2017.

(FOTO) Vigemark otvorio“ Evropsku noć muzeja“ u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da je kultura ključna za identitet, ne samo EU, već svih Evropljana.

“Kultura je vrlo važna u formiranju onoga što mi jesmo, a naša suština je jedna tolerancija, prihvatanje različitosti i iznad svega stvari koje nas zbližavaju”, istakao je Vigemark, otvarajući sinoć u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci manifestaciju “Evropska noć muzeja”.

Vigemark je rekao da EU ulaže u kulturu na čitavom prostoru BiH, a u Banjaluci konkretno pomaže rekonstrukciju tvrđave “Kastel”.

muzej savremene umjetnosti izlozba

On je podsjetio da se manifestacija “Noć muzeja” sinoć dešava doslovno na hiljade lokacija širom Evrope u različitim gradovima i muzejima koji su ovom prilikom otvoreni za posjetioce.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković rekla je novinarima da je njihova želja da “Noć muzeja” bude događaj koji promoviše muzeje i kulturu – da na neki način muzeji postaju institucije koje su sve zanimljivije.

“Ovdje mogu da održavaju razni događaji koji privlače pažnju, koji mogu da budu i zabava. S druge strane ovi događaji treba da podcrtaju ono što muzeji u osnovi rade, a to su izložbe”, istakla je Vujkovićeva.

noc muzeja

Izložbama, koncertima i raznovrsnim programom za sve generacije u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci sinoć je obilježena tradicionalna manifestacija “Evropska noć muzeja”.

Program obilježavanja “Evropske noći muzeja” počeo je izložbom “Teme i ideje modernog srpskog slikarstva” i koncertom “DŽez poezi kabarea”.

Nakon toga uslijedo je  tridesetominutni performans “Ineks cirkus teatra”, koji sadrži elemente plesa, akrobatike i žongliranja, a doprinos u zabavnom dijelu manifestacije dali su i banjalučki di-džejevi.

Manifestacija se održava povodom 18. maja – Međunarodnog dana muzeja, koji je ustanovio Međunarodni savjet muzeja /ICOM/ i svake godine je fokusiran na različitu muzejsku temu.

noc muzeja djeca

“Evropska noć muzeja” u Banjaluci organizuje se pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Uneska, a podršku u realizaciji manifestacije pružili su Specijalno predstavništvo EU u BiH, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Banjaluka i brojne kompanije.

“Evropska noć muzeja” se istovremeno održava u više od 3.500 evropskih muzeja.

(Agencije)