Magazin 10.09.2016.

“Fragmenti vremena” u Banjaluci: Sjećanja urezana u umjetnička djela

ČITANJE: 2 minute

Muzej savremene umjetnosti RS već godinama priželjkuje da predstavi rad Marije Dragojlović, koja je veliko ime i čiji je rad vezan za polje slikarstva, a posjetioci će na ovoj izložbi vidjeti njen inovativni postupak koji se odnosi na fotografiju.

Rekla je ovo na otvaranju postavke “Fragmenti vremena” Marije Dragojlović u Muzeju savremene umjetnosti RS direktor ove ustanove Sarita Vujković.

Postavka, koja je otvorena u četvrtak uveče, rezultat je saradnje Muzeja sa Kulturnim centrom Beograd, a izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović ističući da je ovaj događaj rezultat saradnje Beograda i Banjaluke.

– Ta saradnja uvijek izrodi dobru izložbu na ovim prostorima, ali obezbjeđuje i našim umjetnicima i kućama kulture da se predstave u Beogradu i šire – naveo je Gavranović.

O svom radu govorila je, naravno, i sama umjetnica pojašnjavajući da izložba “Fragmenti vremena” ima pet cjelina: porodične fotografije sa letovanja, razglednice sa zalascima sunca, nostalgija, serenisima i Mramorno more lajt boks sa kontakt kopijama jednog izgubljenog filma.

– Radi se o mojim sećanjima koje sam preradila u umetničke radove. Ima nekoliko ciklusa: fotografije moje porodice koje sam uveličala i bojila olovkama u boji, zatim ciklus Venecije u koju sam često putovala i te neke njene delove, a to su kamen, voda, nebo, anđeli. Putovanje na Mramorno more, u Istanbul – priča Dragojlovićeva.

Objasnila je i o čemu je riječ u pomenutom novom načinu postupka izrade fotografije.

– Radi o fotografiji koja je bojena, jer vi jednu fotografiju možete da umnožite bezbroj puta i to je jedan deo koji je podložan multipliciranju. Ali, ako ja jednu fotografiju uzmem i lično je obojim, ona je moje autentično delo i to je u stvari možda neka novina, da od fotografije pravim svoju autentičnu sliku, jer samo sam je ja tako obojila – naglasila je umjetnica.

(Glas Srpske)