Magazin 15.01.2023.

Frontmen “Dža ili bu” tvrdi da je njegov bend na “crnoj listi” u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Beogradski pank-rok bend “Dža ili Bu” postoji 35 godina, nedavno su objavili osmi studijski album “Jasno i glasno” i video-singl za pjesmu “Poslednji pijun” koje trenutno predstavljaju na jubilarnoj turneji.

Tim povodom, lider grupe Nebojša Simeunović Sabljar govorio je za Nezavisne novine, a u intervjuu je, između ostalog, rekao da neće biti koncerata u Banjaluci.

– U Banjaluci smo na crnoj listi, te u ovom gradu ne sviramo već dugi niz godina – rekao je Sabljar.

On nije precizirao o kakvim preprekama i razlozima je riječ.

Inače, ranije je bilo više otkazanih nastupa “Dža ili bu” u Banjaluci, ali i održanih.

U protekloj deceniji, arhive bilježe najave njihove svirke u KSB-u 18. maja 2014. Međutim, taj koncert je otkazan zbog poplava koje su tada pogodile RS i BiH.

“Smatramo da je primjerenije da svi studenti i građani pomognu najugroženijem stanovništvu u Srpskoj”, saopšteno je tada iz Kluba studenata Banjaluka.

Zatim je, ponovo u KSB-u, trebalo da bude održan koncert 20. novembra 2015. Ipak, i taj nastup je, sticajem okolnosti, odgođen, ovog puta zbog Dana žalosti u BiH, koji je proglašen nakon ubistva dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH, nastradalih u terorističkom napadu u sarajevskom naselju Rajlovac.

Iduće godine, “Dža ili bu” su ipak nastupili u banjalučkom DKC “Incel”, 26. marta 2016.

“Iako je na svirku došlo svega osamdesetak ljudi, poznati punkeri svirali su kao da je sala puna. Nakon 90 minuta prženja glasnih i gitarskih žica, bend je pokušao da završi svirku, ali ih je publika vratila na bis. Otpjevavši još dvije pjesme Sabljar i ekipa pozdravili su Banjalučane do narednog susreta”, objavili su tada banjalučki mediji.

Sljedeći put, u gradu pored Vrbasa ovaj bend nastupio je 12. avgusta 2017. godine, na moto-skupu na Kastelu u organizaciji MK “Istok”. I nakon toga – muk, do ovakvog oglašavanja u medijima, bez podrobnijih tumačenja.

Inače, Simeunović je u ovom intervjuu govorio o zabranama s kojim se bend suočavao u Srbiji i Jugoslaviji, tokom tri i po decenije postojanja.

– Zabrane naših pesama i ignorisanje medija su nas stalno pratili. Sećam se da, kada bih išao na radio, uvek bih dobijao naš CD na kome su bile precrtane pesme koje ne smeju da se emituju, kako bih odabrao šta da se pusti tokom gostovanja. Svojevremeno, bio sam uhapšen, kako piše u optužnici “zbog ugrožavanja bezbednosti premijera” i visokotehnološkog kriminala. Po izlasku pesme “Diktatore”, koja je bila moja reakcija na sve ovo, došli smo na crnu listu. Od tada više ne sviramo velike muzičke festivale, jer smo uvek odbijeni. Najbolji primer su festivali poput “Exita”, “Lake festa”, “Beer festa” ili “NS koncerta godine”, gde se godinama smenjuju isti bendovi, a svi naši pokušaji da uđemo ostaju neuspešni – rekao je Sabljar.

(SB)

Oznake: Dža ili bu