Magazin 23.01.2023.

“Gagarin” Berislava Blagojevića na sceni Dječijeg pozorišta RS

ČITANJE: 1 minuta

Danas je u Dječijem pozorištu održan prvi radni sastanak za realizaciju predstavu “Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru”, čija premijera se očekuje polovinom marta.

Prema istoimenoj knjizi banjalučkog književnika Berislava Blagojevića, dramatizaciju i režiju potpisaće Jovan Caran, reditelj iz Zrenjanina. Autor scenografije, lutaka i kostima biće Irina
Somborac iz Beograda, koja je ovakav izazovan zadatak imala i prošle godine kada je Dječije pozorište radilo praizvedbu knjige “Junak u tregerima”, Jove Čulića.

Ovim se nastavlja programska orijentacija Dječijeg pozorišta Republike Srpske da svake godine afirmiše i jednog domaćeg značajnog pisca, da bi se scenskim izvođenjem, praizvedbom, potvrdio izbor kvalitetne literature.

Naime, obje knjige su već postale dio obavezne lektire u osnovnim školama Republike Srpske, pa se i kroz ovaj format produkcije snažno uvezuju prosvjeta i kultura. Knjigu “Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru”, objavio je Zavod za udžbenike i nstavna sredstva 2019., a atraktivnost, umjetnička snaga i kreativnost Berislava Blagojevića ga već svrstava u najpopularnije autore za djecu.

Danas su se zato za istim stolom našli i pisac, reditelj i scenograf koji će zajedno sa umjetničkim ansamblom oživjeti jednu divnu knjigu u predstavi za najmlađe. Predstava nastaje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture.