Magazin 08.05.2017.

Gitarista Dragan Moconja pred koncert na Kastelu: Zbog Rok simfonije dišemo kao jedno

ČITANJE: 3 minute

Koncert Rok simfonije biće održan na banjalučkoj tvrđavi Kastel 20. maja u 20 časova, a ulaznica je jedna knjiga.

Dragan Moconja, gitarista poznate banjalučke grupe „Tupas mene“ i idejni tvorac Rok simfonije, kaže da će na taj način biti obilježeno i 20 godina Omladinskog komunikativnog centra. Sakupljene knjige biće donirane osnovnim i srednjim školama u Banjaluci.

dragan moconja

– Spremamo sjajan program sa puno domaćih, ali i regionalnih gostiju. To će biti koncert za pamćenje. Obožavam da sviram na Kastelu. To je neopisiv osjećaj – ističe Moconja.

Rok simfonija postoji već tri godine. Za sve to vrijeme, donijela mu je kaže, brojne probe, nastupe, nove pjesme, ali i sreću i tugu.

– Rastanci i sastanci, takođe su dio Rok simfonije, ali glavna stvar je rad. Mnogo rada, odricanje i treniranje živaca. Krajnji rezultat je uvijek to što nas pokreće da radimo dalje, jače i više. Meni lično Rok simfonija je donijela ogromno muzičko iskustvo, koje se ne može platiti nikakvim parama. I ne samo meni, već cijelom bendu „Tupas mene“. Podigli smo našu svirku na totalno drugi nivo. Rok simfonija me je naučila kako da funkcionišem u grupi i kako da svi dišemo kao jedno. Tek smo počeli. Ne razmišljam o tome da li smo postigli uspjeh ili ne. Koncentrišem se na rad i realizaciju nove ideje. Nek druge sude da li je u pitanju uspjeh ili ne – poručuje Moconja.

rok simfonija koncert

Na pitanje koji nastup Rok simfonije mu je do sada najdraži, ističe da je to onaj nedavni, na platou kod Muzeja savremene umetnosti RS.

– Kada sam vidio da je publika već u 20.45 časova bila u onom broju, a koncert počinje u 21, srce mi je bilo puno. Sve je bilo kako treba i atmosfera je bila sjajna. Mogao bih izdvojiti i koncert sa „Kerberom“ na tvrđavi Kastel, pa nastup u Novom Sadu. Ma, svaki koncert ima nešto – navodi Moconja.

U grupi „Tupas mene“ svira od 2011. godine. Za njega je ovaj bend „apsolutno sve“.

– To je porodica. Mi smo jedna nenormalna Adams Femili porodica koja ne poznaje riječ neizvodljivo. Stalno se upuštamo u neke stvari koje se na prvu učine neizvodljive, pa ih zajedno činimo mogućim. Sve se može. Sve radimo zajedno, samo ne živimo zajedno. Prolazili smo kroz strašne i mračne periode, iz kojih se, odgovorno tvrdim, većina nikada ne bi izvukla. Ali, žilavi smo i imamo zajedničku ljubav – muzika. Volimo da sviramo zajedno i mislim da to publika osjeti, razumije i zato nas i prate sve ove godine – rekao je Moconja.

Maštam stalno i mnogo

– Maštam o albumu „Tupas mene“. Maštam da sa grupom sviram svuda i stalno, da ljudi slušaju naše pjesme, da razumiju našu poruku i da nas prate u našim pobunama. Maštam puno. Toliko da bih mogao da napišem knjigu – kaže Dragan Moconja.

(EuroBlic)