Magazin 16.03.2017.

Glumci u penziji spremaju konkurenciju Žirantima

ČITANJE: 2 minute

Prvog glumca na svijetu istorija bilježi kao Grka Tespisa, koji je 530. godine prije nove ere izašao na scenu Dionisovog teatra i postao prva osoba koja je izgovorila tekst kao lik u predstavi.

Od tada do danas magija pozorišta nije izgubila draž, a glumci priznaju da za njih penzija zvanično ne postoji sve dok mogu da igraju na sceni. Iako penzionisani, banjalučki glumci Mirzeta Jakšić, Koviljka Šipka, Boško Đurđević i Gordana Milinović sa velikim poletom i energijom spremaju novu predstavu koja će zaživjeti u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković kaže da su u ovoj teatarskoj kući razmatrali kako da pomognu pozorišnim kreativcima koji su godine predanog rada utkali na scenu, a sada su zvanično penzionisani.

– Nemamo zakon o zaslužnim umjetnicima, što bi trebalo što prije riješiti. Onda smo donijeli odluku da tim glumcima ponudimo da osmisle i naprave kompletan pozorišni projekat i da igraju u Narodnom pozorištu. Daćemo im logistiku koju imamo, sve iz scenografskog i kostimografskog fundusa da bi mogli ostvariti ono što planiraju – rekao je Novaković.

Sav prihod od ulaznica, dodaje, pripašće glumcima koji će raditi predstavu.

– Oni nama trebaju, jer su temelj našeg pozorišta. Sada traže adekvatan tekst koji im odgovara i po godinama i po broju glumaca u predstavi – kazao je Novaković.

Glumica Mirzeta Jakšić otkriva da su ponudili dramaturgu Mariju Ćulumu, koji je autor dramskog komada “Žiranti”, da im napiše novi tekst.

– Hoćemo aktuelnu priču, ne bježimo ni od tragikomedije. Naravno, najbitnije nam je da to bude originalno djelo. Najvjerovatnije da će “Žiranti” dobiti konkurenciju, a mi ćemo sa srcem raditi projekat. Razgovarali smo i sa glumcem Željkom Stjepanovićem, koji je režirao ovu hit komediju i rado je prihvatio da bude reditelj i nove predstave – ističe Jakšićeva.

Ponosna je, dodaje, što je dio predstave rađene po Ćulumovom tekstu koja je postigla veliki uspjeh.

– Trebalo bi da mi plaćamo publici za taj osjećaj ljepote kada uzvraćaju na svaku našu riječ. To nema cijenu i dokaz je da još imamo energije. Neki ljudi dolaze po pet-šest puta da nas gledaju uz riječi da im uvijek vratimo osmijeh na lice – priča Jakšićeva.

Cijeli život zajedno na sceni

Neki iz najzrelije generacije glumaca koja je karijeru gradila u Narodnom pozorištu RS napravili su zajedno i prve korake na sceni.

– Koviljka Šipka i Boško Đurđević su moja generacija iz dramskog studija. Cijeli život smo zajedno na sceni – kaže Mirzeta Jakšić.

(Glas)