Magazin 24.02.2016.

Godišnja plata od 400.000 dolara za posao koji niko neće

ČITANJE: 1 minuta
novi zeland
Doktor Alan Kenny sa Novog Zelanda nudi veliku platu za super posao u mjestu koje bi svako poželio za život. Ipak, niko nije zainteresovan.

Tokoroa je naziv mjesta na Novom Zelandu koje broji svega 13.600 stanovnika i koje hitno treba nove doktore.

Godišnja plata za posao doktora u ovom mjestu iznosi oko 400.000 američkih dolara, a posao donosi slobodne vikende, oslobađanje noćnog rada, niske cijene stanarine, plaćen godišnji odmor i sve druge pogodnosti.

Dr. Alan Kenny vodi medicinsku praksu koji čini tim od šest doktora i potreban mu je novi doktor, budući da ima već 61 godinu i uskoro odlazi u penziju.

doktor

U zadnje dvije godine pokušava regrutovati nove, mlade doktore da mu se pridruže, no međutim niko nije zainteresovan.

Dr. Kenny je iz Velike Britanije otišao prije 30 godina u potrazi za poslom i voli svoj život na Novom Zelandu, ali priznaje kako je razlog za nezainteresovanost doktora za ovaj posao udaljenost velikog grada i zabačenost ovog seoceta.

Baš kao i dosta drugih zemalja, Novi Zeland vodi muke sa regrutovanjem mladih doktora za poslove upravo u ruralnim područjima kojim nisu privlačni studentima medicine.

– Jako mi je teško pronaći nove doktore koji su spremni za to da preuzmu praksu, Prošle sam godine morao odgoditi godišnji odmor zbog toga, a i ove godine će najvjerovatnije biti isto- kazao je dr. Kenny za lokalne medije.

Ispričao je kako dnevno u prosjeku ima četrdesetak pacijenta, te kako radi od 8:30 do 18 sati bez pauze za ručak.

– Volim svoj posao i želim ostati ovdje, ali postaje zaista preteško- kaže doktor.

(Klix)