Magazin 21.05.2016.

Googlov auto će pješake lijepiti za haubu

ČITANJE: 1 minuta

U zahtjevu se navodi da specijalno ljepilo može da se nanese na haubu i zadnji dio automobila.

Ljepilo djeluje slično ljepilu za hvatanje muva i drugih insekata, te pješak u slučaju udesa ostaje zalijepljen za vozilo, umjesto da padne na kolovoz.

“Ljepilo vezuje pješaka za automobil dok se on ne zaustavi, tako da se može izbjeći sekundarni udar pješaka o tlo ili neki drugi objekat”, navedeno je u zahtjevu.

Po obrazloženju kompanije, pješaci koje bi udario tako opremljen automobil bili bi pošteđeni dodatnih povreda i ne bi ih mogla pregaziti druga vozila.

Direktor automobilske kompanije Fijat Krajsler (Fiat Chrysler) Serđo Markione je početkom maja rekao da će se automobili bez vozača naći na putevima u narednih pet godina, poslije potpisivanja ugovora sa Alfabetom (Alphabet), majkom-kompanijom Gugla.

Alfabet je objavio da je naručio stotinak uzoraka hibridnih vozila modela “Krajsler pasifika” (Chrysler Pacifica) koja će biti podvrgnuta testiranju u okviru projekta vozila bez vozača Gugl kar (Google Car).

Google je 2009. godine započeo testiranje tehnologije samoupravljajućih vozila na modelu “tojota prius”, a projektom će biti obuhvaćeno oko 70 vozila različitih marki, među kojima i Guglovo vozilo predstavljeno 2014. godine.

(Agencije)