Magazin 03.05.2017.

Goran Damjanac, pozorišni režiser i asistent na AUBL: „Kralj Ibi“ najavljuje novu pozorišnu sezonu

ČITANJE: 3 minute

Premijerom predstave „Kralj Ibi“, u okviru Studentskog multimedijalnog centra nedavno je otvoreno Studentsko pozorište „Vlado Zeljković“.

To je prema riječima Gorana Damjanca, banjalučkog pozorišnog režisera i asistenta na dramskom odsjeku Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, ustvari staro pozorište sa novim imenom.

– Pošto je SMUC pravni nasljednik CEDUBAL, odnosno bivše studentske organizacije tog tipa, Studentsko pozorište „Vlado Zeljković“ baštini četrdesetogodišnju tradiciju studentskog pozorišta banjalučkog Univerziteta, o čemu se u javnosti malo zna. Ovom premijerom, počinje novi ciklus i mi nastavljamo sa radom i izvođenjem predstave „Kralj Ibi“ i pripremama za novu pozorišnu sezonu. Ovom prilikom, pozivam sve studente Univerziteta u Banjaluci, koji su zainteresovani za rad u pozorištu kao glumci, scenografi, kostimografi, dramaturzi, i slično, da nam se jave, kako bi imali priliku da učestvuju u radu na nekoj od budućih predstava SP „Vlado Zeljković“ – poručuje Damjanac.

Studentski multimedijalni centar, nastao je odlukom Univerziteta u Banjaluci da osnuje studentski servis po ugledu na sve razvijenije univerzitetske gradove.

– Cilj je, između ostalog, da odgovori na različita umjetnička i društvena interesovanja svih studenata Univerziteta. Centar će nuditi različite kulturne sadržaje: studentsko pozorište, folklorno društvo, likovna, filmska i fotografska sekcija, različiti muzički ansambli, i slično. Članovi tih sekcija jesu i biće studenti banjalučkog Univerziteta, a za sada su sa radom počeli folklorno društvo i Studentsko pozorište „Vlado Zeljković“ – ističe Damjanac.

U narednom periodu, dodaje on, predstoji mnogo posla da SP „Vlado Zeljković“ stane na noge.

– Prostor SMUC je završen samo spolja, a rukovodstvo Centra uveliko radi na pribavljanju sredstava za opremanje pozorišne scene. Za to vrijeme, SP „Vlado Zeljković“ moraće da bude „podstanar“ u drugim pozorišnim salama i trudićemo se da „Kralja Ibija“ i druge, nove predstave igramo gdje god je to moguće. Što se mene lično tiče, postoje pozivi za saradnju iz pozorišnih kuća i vjerujem da će banjalučka publika do kraja godine moći da pogleda još jednu moju režiju – rekao je Damjanac.

Govoreći o studentima, kaže da entuzijazam i volja mladih glumaca koji su zajedno sa njim i drugim saradnicima stvarali predstavu „Kralj Ibi“, bili su najvažnija komponenta stvaranja komada.

– Ako znamo da je „Kralj Ibi“ napisan i prvi put izveden kao marionetska predstava, onda ovakvu predstavu uspješno mogu izvesti samo glumci koji su spremni da se bez kompromisa upuste u ovu zahtjevnu igru sa neobičnim pravilima. Oni su ovaj izazov objeručke prihvatili i prikazali sav raskoš svog talenta, zavidan nivo zanatske vještine i autentično glumačko promišljanje. Vjerujem da ćete u skorijoj budućnosti o njima čuti još mnogo, a njihova imena su: Aleksandar Runjić, Kristina Šikanić, Darko Stojić, Marko Nedeljković, Lea Sekulić, Lazar Petrović, Marko Vukosav i Senad Milanović – naveo je Damjanac.

Smatra da za mlade umjetnike u Banjaluci i RS ima nade, jer kako kaže budućnost kulture ostaje na njima.

– Oni moraju da shvate da je na njima velika odgovornost i da moraju biti hrabri da preuzmu stvari u svoje ruke i izbore se za svoju umjetničku profesiju – poručuje Damjanac.

Kompleks više vrijednosti

– Živimo u epohi u kojoj mi se čini da dobar dio čovječanstva pati od kompleksa više vrijednosti. Prije svega, tu mislim na ljude koji imaju bilo kakvu moć: vladare, političare, diplomate, šefove koji za sebe misle da imaju sva prava. A Kralj Ibi je najbeskrupulozniji od svih. I on, kao pojam najgoreg u ljudskom, vođen strastima i makijavelističkim principima kreće u avanturu osvajanja i održavanja vlasti, a ta priča nam je poznata – objašnjava Damjanac.

(EuroBlic)