Magazin 26.02.2023.

“Gospodar prstenova” dobiće još filmova

ČITANJE: 1 minuta

David Zaslav, izvršni direktor filmske i televizijske produkcijske kuće “Warner Bros”, objavio je da su već pokrenuli ugovaranje proizvodnje višestrukih filmova iz J.R.R. Tolkinove knjige “Gospodar prstenova”.

Ono što je poznato jeste da će se novi filmski projekti razvijati pod novom korporacijskom oznakom “WB Label New Line Cinema”.

Cijena ugovora s “Embracer Groupom”, švedskom kompanijom za igre na sreću koja posjeduje prava na većinu Tolkinovog svijeta, tek treba da bude otkrivena. “Embracer” je stekao prava na “Gospodara prstenova”, što uključuje filmove, igre, robu, tematske parkove i produkcije uživo, kada je kupio “Middle-earth Enterprises” 2022. godine.

Dosadašnji filmovi su zaradili gotovo tri milijarde dolara širom svijeta, a treći dio “Povratak kralja” osvojio je 11 “Oscara”, uključujući i “Oscara” za najbolji film.

Novi filmovi neće nužno preispitati ono što je pokrivala stara trilogija

Novi direktori filmskog odjela “Warner Brosa” Majk de Luka i Pam Abdi stoje iza novog višegodišnjeg ugovora koji će značiti da studio može razvijati igrane filmove temeljene na Tolkinovim “Gospodaru prstenova” i “Hobitu”.

De Luka i Abdi rekli su da je “New Line” preduzeo neviđeni skok u Tolkinov svijet, ali su signalizirali da bilo koji novi filmovi neće nužno preispitati ono što su pokrivali dosadašnji filmovi.

“Uz sav opseg i detalje koji su s ljubavlju upakovani u dvije trilogije, golemi, složeni i blistavi svemir o kojem je sanjao J.R.R. Tolkin ostaje uglavnom neistražen”, rekli su.