Magazin 10.01.2017.

GP Jazavac: Repertoar za januar 2017.

ČITANJE: 7 minuta

Za sve ljubitelje dobre predstave, Gradsko pozorište Jazavac pripremio je novi repertoar, za mjesec januar 2017.

Rezervacije karata za sve predstave možete izvršiti preko kontakt broja 051 462 887, svakog radnog dana, u terminima od 10 do 14 časova ili putem e-mail adrese [email protected]

ČETVRTAK, 19. JANUAR U 20 ČASOVA

PIDŽAMA ZA ŠESTORO

pidzama-za-sestoro

Riječ reditelja Željka Stjepanovića: „Pidžama za šestoro“ je komedija, čiji je originalni tekst toliko često adaptiran i prilagođavan, da su se te adaptacije vrlo često udaljavale od onog što ova komedija suštinski jeste: vodvilj. Ona je zasnovana na komičnom viđenju života kao načinu osmišljavanja dramske radnje i zapleta. U našem vodvilju, pokretač dramske radnje je strasna želja glavnog  lika da, iako oženjen, ima ljubavnu vezu sa drugom ženom. Ta želja, banalna ali ljudska, stavlja nas u niz komičnih situacija u kojima se izvrgavaju smijehu i podsmijehu mane i poroci i nastranosti pojedinca i čitavog sloja određenog društva. Tako da ova komedija nije samo komedija zapleta nego i  komedija naravi. Tačna misao u sebi u isto vrijeme sadrži i tragično i komično. U komediji pored smijeha veliku ulogu igraju suze odnosno sažaljenje. Ona pjeva o udesu ljudi! Naš zadatak je da otkrijemo u čemu je taj udes.

Glumačka ekipa: Dragana Marić, Anja Ilić, Snježana Štikić, Boris Šavija, Zlatan Vidović, Velimir Blanić

NEDJELJA, 22. JANUAR U 20 ČASOVA

MALO BLAGO

malo-blago

RIJEČ REDITELJA SLAĐANE KILIBARDE:  Kaja je Lanina mama, Lana je Biljanina mama, a Biljana je mama MALOG BLAGA! Tri generacije žena , gdje samo najstarija ima partnera kojeg zaslužuje, a ostale dvije suočene su sa borbom za normalno funkcionisanje porodice, ali bez “muške polovine”. Na vrlo istinit, duhovit i potresan način, svaka od njih uvodi nas u mrežu isprepletenih priča u kojima se ogleda težak položaj današnje zaposlene žene koja pokušava pomiriti karijeru, porodicu i svoje žensko biće. Priča doseže kulminaciju u trenutku kada njihov “najvažniji” muškarac odlazi iz njihovih života, a neki “drugi” muškarci uplovljavaju i pokušavaju nadomjestiti taj gubitak. Što je MALO BLAGO i da li donosi BLAGO – STANJE u živote Kaje, Lane i Biljane, saznaćete u ovoj toploj i duhovitoj ljudskoj priči o zajedničkom životu tri generacije žena.

Glumačka ekipa: Nataša Ivančević, Slađana Zrnić, Belinda Božičković

SRIJEDA, 25. JANUAR U 20 ČASOVA

CELO TELO TU ME BOLI

celo-telo2

RIJEČ REDITELJA NIKOLE PEJAKOVIĆA: Izabrali smo Joneskovu Lekciju da nam bude povod za jednu našu priču, priču o našem svakodnevnom teatru apsurda: na ulicama, na poslu, na TV-u, svuda… Mi više ne idemo u pozorište da bi vidjeli pozorište, ono je svakodnevno pred našim očima, ludo, nezaboravno i totalno apsurdno. Naša stvarnost je apsurdnija od Joneskovovog svijeta i zato ćemo tu stvarnost da utkamo u njega. Glupost i bahatluk vlada, a običan svijet, normalan svijet, pati. Možemo se samo gorko nasmijati na to. Mi, u pozorištu, nemamo iluzija da će se stvari promijeniti, biće samo još gore i blesavije i zato biramo smijeh kao izlaz, jedini izlaz iz ovog teatra apsurda koji se zove svijet i Republika Srpska u njemu.

Glumačka ekipa: Nikolina Jelisavac/Anja Ilić, Ljubiša Savanović, Velimir Blanić

ČETVRTAK, 26. JANUAR U 18 ČASOVA

KAKO SU POSTALE RUŽNE REČI

kako-su-postale-ruzne-reci-1280x852

Reditelj: Aleksandra Spasojević

Glumačka ekipa: Dragana Marić, Svjetlana Andrić, Zlatan Vidović, Marko Dukić

PETAK, 27. JANUAR U 20 ČASOVA

PMS – POST MUŠKI SINDROM

post-muski-sindrom

Deseta premijera Gradskog pozorišta Jazavac predstava PMS – Post Muški Stres se na jedan duhovit način bavi problemom muško – ženskih odnosa. Muškarac – vječita tema ženskih razgovora, od ranog djetinjstva do poznih godina. Kako žene sazrijevaju, tako se mijenja i njihov odnos prema muškarcima. Koristeći tekstove Duška Radovića, dvije glumice pričaju priče desetaka žena kroz situacije bliske našoj svakodnevici. Teme koje njih zanimaju su: U muškarcima ima nešto ljudoždersko, Nisu ni ti muškarci strašila i kriminalci, Treba imati nekoliko kombinacija, Muž mora biti muško… Svaka priča ima svoju junakinju koju smo, možda, sreli na ulici, pijaci, trgovini… Ako izdvojimo vrijeme za ovu predstavu, otkrićemo njihove tajne. Predstava je namijenjena i muškarcima i ženama. Prvima da saznaju šta žene misle o njima, a drugima zbog mogućnosti identifikacije i pronalaska rješenja problema s prvima. Zgode i nezgode s “jačim polom” u ovoj prvenstveno glumačkoj predstavi, u kojoj do izražaja dolazi talenat glumica, su nasmijavale publiku iz priče u priču.

Glumačka ekipa: Sandra Ljubojević i Dragana Marić

SUBOTA, 28. JANUAR U 20 ČASOVA

ŠEĆER JE SITAN, OSIM KAD JE KOCKA

secer-je-sitan-osim-kad-je-kocka

RIJEČ REDITELJA:  Komad Šećer je sitan, osim kad je kocka, bavi se pitanjima bračnih odnosa i problemima koje brak nosi. Ulazeći u brak, naši junaci, Zoran i Nevenka, nemaju jasnu predstavu ni šta je brak niti ko su oni. Tako ulazimo u niz problema koji kulminiraju stalnim i konstantnim nerazumijevanjem i borbom ega. Ovi problemi su prepoznatljivi i svako ko je u braku, može da osjeti i prepozna situacije koje ovaj komad postavlja pred čitaoca. Njihov univerzalnost, udara u pleksus. Svaki čovek i žena koji su u publici, ali i u braku, osetiće u stomaku istinitost tih situacija; osjetiće da je borba u koju ulaze supružnici iskrena i bespoštedna. Ta, nazigled svakodnevna i obična prepirka, prerastu u otvoren sukob koji kulminira razlazom pred razvod braka. Svako od supružnika različito reaguje na tu novu situaciju, ali se, platonski, vežu za neke već poznate likove, lica iz svoga okruženja. Tu nalaze utjehu. nakon kratkog izleta izvan bračnog kruga, oni shvataju da su, ipak, jedno drugom suđeni, da se najbolje razumiju i da nisu bez razloga ušli u brak, u zajednički život. Vraćaju se jedno drugom. Ova dramska, stilizovana slika bračnog života, predstavlja jasnu metaforu bračnog života, pojednostavljenu sliku koja poručuje da je život jedan, kao i brak. Brak nije samo zajednički život, brak je, ako se ozbiljno shvati, odgovorno shvati, jedna institucija, jedan viši novi udruživanja koji ljude određuje za cijeli život. Nije moguće izbjeći sudbinu. Čak i kada ste pogriješili u izboru bračnog druga, on je vaš i vi ste njegovi – greška je dio vaše sudbine i sa tim se pomirite. I ako nećete više brak, ako želite razvod, zauvijek ćete biti – razvedeni. Ne postoji mogućnost vraćanja u nulto stanje, početno, djevičansko. Ta vezanost, ta kosmička vezanost, vrlo je važna za naše junake i ona pobjeđuje. Pisan kao komedija, ovaj komad ima neke elemente melodrame, ali samo da bi priča imala svoj okvir. Suštinski, to je moderan, fragmentarni dramski tekst, sa lokalnim šmekom, pisan da nasmije i natjera ljude da se zamisle nad svojim životom i – brakom.

Glumačka ekipa: Ljubiša Savanović, Aleksandra Spasojević, Miljka Brđanin, Željko Mitrović

NEDJELJA, 29. JANUAR

BRAČNI PAR(ASTOS)

bracni-parastos

Riječ reditelja: Jedne večeri Ejmi i Šon pokrenuće pitanje vjenčanja. Dvadesetprvi vijek je, centar savremenog svijeta, NjuJork. Grad u kome svako može živjeti kako želi, najslobodnije mjesto koje možemo zamisliti. Pa ipak, ono važno, intimno pitanje sa kojim se svako od nas suoči u jednom trenutku života vječno je: udati se ili ne? Da li je vjenčanje prirodan razvoj ljubavi, ili tek staromodni običaj o kom smo navikli razmišljati kao o kruni ljubavnog odnosa? Može li se ljubav obećati samo jednoj osobi? Bojimo li se obavezati se na ceo život jer živimo u vrijeme u kom se sve brzo mijenja a ono što nam danas treba sutra odbacujemo? Ili se prosto plašimo da ne ispadnemo glupi, smiješni i romantični u jednom tako ciničnom svijetu? Đurđa Tešić

Tekst: Mat Moriljo Prevod: Ivan Đuričić Lektor: Nataša Kecman Reditelj: Đurđa Tešić Scenograf i kostimograf: Dragana Purković Izbor muzike: Đurđa Tešić

Glumačka ekipa: Snježana Štikić, Aleksandar Blanić.

(banjalucanke.com)