Magazin 01.04.2016.

Grad Valencia promijenio ime

ČITANJE: 1 minuta
VALENCIA
Treći po veličini grad u Španiji, Valencia, u četvrtak je odlukom gradskog vijeća promijenio svoje ime, ali će stranci razliku jedva primijetiti iako je promjena njegovim stanovnicima jako bitna.

 Službeno ime Valencije promijenjeno je u València, sa naglaskom na drugom slogu, kako je to pravilno u valencijanskom dijalektu službenog španjolskog jezika.

No, mnogi stanovnici Valencije i istoimene provincije jezik kojim govore smatraju posebnim jezikom, a ne kastiljanskim kojim se služi većina ostalih stanovnika Španije, te zato važnim dijelom svog kulturnog identiteta.

Odluka o preimenovanju donijeta je većinom glasova u gradskom vijeću, u kojemu su vladajući s lijevog centra, dok se konzervativna opozicija suzdržala od glasanja.

“Ovo je početak normalizacije valencijanskog jezika, ima li išta normalnije da u svom jeziku imenujemo grad i pokrajinu u kojoj živimo”, kazao je gradonačelnik Joan Joan Ribó.

Zadaću provođenja odluke o preimenovanju grada i pokrajine dobila je Valencijanska jezikoslovna akademija (AVL), a još nije određeno kad će u skladu s novim imenom biti promijenjeni i saobraćajni znakovi širom Španije koji upućuju prema Valenciji.

(N1)