Magazin 07.07.2016.

Gradsko pozorište Jazavac slavi deceniju postojanja: Kultni Radovan III u godini jubileja

ČITANJE: 2 minute

Kultni komad “Radovan III” Dušana Kovačevića oživjeće na sceni Gradskog pozorišta “Jazavac” u Banjaluci, u godini kada ovaj teatar proslavlja deset godina postojanja.

Predstavu će režirati Nikola Kolja Pejaković, koji je u ovom pozorištu već ostavio lični pečat postavkom komada “Celo telo tu me boli” i “Šećer je sitan, osim kad je kocka”.

– Ovu predstavu planiramo dugo i zajednička je želja i nas i reditelja da ovo bude kruna naše saradnje. I biće – kaže umjetnički direktor Gradskog pozorišta “Jazavac” Ljubiša Savanović.

Najavljuje da će kompletna sezona 2016/2017. biti sva u znaku jubileja, a večernja scena biće bogatija za još jedan naslov.

– Publiku očekuje i “Malo blago” (radni naslov) po tekstu Elen Marfi u režiji Slađane Kilibarde. To je porodična komična melodrama, jedna dirljiva i duhovita priča kojom ćemo otvoriti sezonu – rekao je Savanović i napomenuo da ih očekuju brojne aktivnosti.

Posebno su ponosni na proteklu sezonu, u kojoj su imali najviše odigranih predstava – 120 i najveći broj posjetilaca – 26.000

– Predstoji nam uređenje hola i pozorišne sale, ali i međunarodni festival mladog glumca “ZAPLET 08”, koji će i ove godine imati odličan program. Promovisaćemo i monografiju o dosadašnjoj istoriji našeg pozorišta. Trudićemo se da u narednoj sezoni radimo pametno, nećemo juriti rekorde nego kvalitet – ističe Savanović.

Program za “ZAPLET 08” je kompletiran i prestalo je samo potpisivanje ugovora sa pozorištima koja gostuju na festivalu.

– Imaćemo goste iz Srbije, Hrvatske i BiH. Kao i ranije, imali smo slatke muke u izboru predstava. Publiku očekuju stilski i žanrovski raznovrsne predstave, mnogo kvalitetnih glumačkih, ali i rediteljskih, ostvarenja – poručio je Savanović.

Mladi glumci

– Studio “Jazavac” je prošle godine imao više od 120 polaznika i ovo je program na koji smo najviše ponosni. Dani Studija “Jazavac” su najradosniji događaj u našoj kući, jer nema pozitivnije i ljepše energije od one koju nose ovi mladi ljudi. Veliki broj njih u našem pozorištu uči prve glumačke korake, ali, što je još bitnije, i lijepo ponašanje, pravilan govor i neke davno zaboravljene vrijednosti – kaže Ljubiša Savanović.

(Glas)