Magazin 30.03.2017.

Grejson Peri izlagaće u MSU RS

ČITANJE: 1 minuta

Nakon što je prošlogodišnjom izložbom “Nova religija” Demijana Hersta, koja je realizovana u saradnji s British Councilom, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) imao najveću posjetu u istoriji postojanja, ova institucija pregovara da na jesen u Banjaluci ugosti još jednog svjetski priznatog umjetnika.

Kako je za “Nezavisne” otkrila Sarita Vujković, direktorica MSU RS, radi se o Grejsonu Periju, jednom od najpoznatijih savremenih umjetnika u Velikoj Britaniji.

“Spremamo jednu zaista zanimljivu izložbu. Zahvaljujući dobrom uspjehu ponovo imamo priliku da sarađujemo s British Councilom i da još jednu kvalitetnu izložbu svjetski priznatog umjetnika dovedemo u Banjaluku”, kratko je kazala Vujkovićeva, ne želeći da otkriva više detalja.

Dodala je samo da se i ovaj put radi o jednoj velikoj turneji, koja će obuhvatiti više zemalja, jer je, kao u slučaju Demijana Hersta, riječ o zanimljivom i interesantnom projektu.

Grejson Peri, dobitnik čuvene Tarnerove nagrade za 2003. godinu, prepoznatljiv je po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama.

Takođe, poznat je njegov nekonvencionali rodni identitet i ekscentrični, ženski alter ego Kler. Koristi iskustva narodne umjetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podjele unutar akademske umjetničke scene i čineći je otvorenijom za eksperimente.

(nezavisne.com)