Magazin 14.07.2016.

Hadžimanov: Demofest daje snagu muzičarima zarobljenim po podrumima i garažama

ČITANJE: 3 minute

– Ovakav festival, kao što je Demofest, daje potrebnu snagu i motivaciju muzičarima koji su zarobljeni po svojim podrumima i garažama, da svoju muziku javno pokažu i predstave – kaže Vasil Hadžimanov, cijenjeni džez muzičar, kompozitor i pijanista.

Hadžimanović će se i na 9. Demofestu u Banjaluci, po treći put, naći u ulozi člana stručnog žirija.

– Motiv za povratak je poziv organizatora da im se ponovo priključim. I vrlo rado ću svaki poziv prihvatiti, jer sam svjestan koliko ovakav festival znači cijelom regionu – dodao je on.

Koliko slične priče zaista uspjevaju da naprave promjenu?

– Svaka priča koja je utemeljena na kvalitetu i kreativnosti je dobra priča. Svaki potez koji omogućava mogućnost izbora i promjene, u ovoj muzičkoj septičkoj jami, je osvježenje i motivacija svima da mijenjaju sebe i druge, i da se iskopamo iz ozbiljne i opasne dubioze u koju su upali kultura i umjetnost u cijelom regionu.

Vasil Hadzimanov
Posmatrajući mlade bendove koji su tek zakoračili u svijet muzike, koliko koriste slične prilike i da li mogu sami uspjeti na tom putu?

– Nikome nikada nije bilo lako da progura svoju autorsku priču, ni prije 30, 40 godina, a ni sada. Pravila su se potpuno promijenila, ali ono osnovno i dalje važi. Budi vrijedan, uporan, hrabar i vratiće ti se istom mjerom. I ja zaista u to vjerujem, koliko god otrcano zvučalo.

Mogu li mladi bendovi, koji se tek bore za svoje mjesto na muzičkoj sceni, odskočiti od garažnih dana ka statusu ozbiljnih muzičara bez dodatne nadogradnje?

– Termin nadogradnja je poprilično širok, ali ako podrazumjevate školu, medije i državne institucije koje imaju zadatak da promovišu umjetničku i alternativnu muziku, onda se slažem da je ta nadogradnja potrebna, ali danas možda ne i neophodna. Internet je jedino rješenje koje je preostalo alternativnim umjetnicima i jedino sredstvo za promovisanje i prenošenje svoje poruke. Naravno, u gomili informacija takve poruke teško stižu do željene publike. Zato samo uporni i vrijedni muzičari, sa kvalitetnim materijalom, mogu da probiju tu gomilu gluposti koja nas preplavljuje na netu, i konačno prodru do onih kojima će njihova muzika da se dopadne.

Vasil Hadzimanov3
Svojom muzikom ste uspjeli da spojite Istok i Zapad, kombinujući različite muzičke žanrove. Da li je teško eksperimentisati sa ta dva „oponenta“?

– Pipavo, osjetljivo i ne za svakoga, ali daleko od teškog i nemogućeg. Sada već na svakom koraku srećemo različite autore koji spajaju najrazličitije žanrove u neki novi, svoj. Muzika je jedna, i nikad nisam mogao da se spakujem, tematski, žanrovski u jednu fioku.

Aktuelnom albumu „Alive“ poseban doprinos dao je i čuveni saksofonista David Binney. Kakve su reakcije publike?

– Sjajne. I publike i, bogami, kritičara. Do sada imamo već tridesetak recenzija širom planete, uključujući prestižni Downbeat, najpoznatiji i najpriznatiji džez časopis, kao i Guardian UK. Ovim albumom smo konačno uspjeli da zainteresujemo publiku i medije van našeg regiona i da pomjerimo polje djelovanja benda van balkanskog prostora.

Može li se reći da je džez još uvek „alive“?

– Mrda, mrda. Bori se. Živahan je, bez brige.

(blic.rs/Demofest)