Svijet 18.11.2020.

HAOS U BERLINU: Protesti zbog zakona o uvođenju restriktivnijih mjera (VIDEO)

ČITANJE: 1 minuta

Njemačka policija upotrebila je vodene topove protiv demonstranata koji su se okupili u centru Berlina u znak protesta zbog glasanja u parlamenta o zakonu koji bi Vladi trebalo da omogući lakše uvođenje ograničenja u borbi protiv virusa korona.

U Berlinu se, prema navodima Rojtersa, okupilo nekoliko hiljada ljudi koji su tokom protesta udarali u šerpe i duvali u pištaljke.

Prethodno je berlinska policija, uz pojačanja iz drugih dijelova zemlje, blokirala šire područje oko najvažnijih državnih institucija Njemačke.

Poslanici Bundestaga će prvo raspravljati, a potom i glasati o zakonu, koji će biti osnova za uvođenje restriktivnih mjera, koje podrazumjevaju i obavezno korišćenje maski na javnom mjestu.

Oni će se izjasniti o predlogu zakona koji bi njemačkoj vladi omogućio da samostalno uvodi antiepidemijske restrikcije, bez parlamentarne procedure, navodi AP.

Vlada je zabranila najavljene protesta ispred Bundestaga iz bezbjednosnih razloga, ali okupljanja nisu zabranjena u drugim dijelovima njemačke prestonice.

Zaštitne ograde postavljene su oko državnih institucija u slučaju da se demonstranti ogluše o zabranu okupljanja.

Iako većina Nijemaca prihvata i poštuje najnovije mjere vlade, kritičari tvrde da bi usvajanje novog zakona dalo vladi Njemačke prevelika ovlašćenja u ugrozilo građanska prava Nijemaca jer neće biti usvajane u Bundestagu, napominje Rojters, prenosi Sputnjik.

U posljednja 24 sata u Njemačkoj je oboljelo još 17.561 lice od virusa korona, ukupno 833.307 od početka epidemije, a broj do sada preminulih kovid pacijenata iznosi 13.119, navodi se u najnovijem izveštaju Instituta “Robert Koh”.

(A.M/Banjaluka.net)