Magazin 02.08.2016.

Hoće li se Banjalučka filharmonija uopšte vratiti sa godišnjeg odmora?

ČITANJE: 2 minute

U zvucima Banjalučke filharmonije na početku godine uživao je politički krem Srpske. Tada nisu krili oduševljenje onim što su čuli i vidjeli.

Pola godine kasnije, članovi filharmonije mahom su na ljetnnj pauzi, koja bi mogla da im se neplanirao oduži. Ministarstvo prosvete i kulture još im nije isplatilo 8000 maraka, obećanih, još prošle godine, zbog čega je ugrožen rad jedinog profesionalnog orkestra u Srpskoj.

“Još uvijek čekamo sredstva kojima ćemo isplatiti prethodne projekte, odnosno one projekte za koje smo trebali da isplatimo novac, a koji je trebalo da dođe od Ministarstva prosvjete i kulture. Najugoroženiji su sada muzičari koji čekaju isplatu svojih honorara, gdje ja niti bilo ko drugi, ne može da im nadomjesti novac koji su zaradili tim projektom”, rekao je Ivan Otašević, direktor Banjalučke filharmonije.

U ministarstvu kuture, nakon što su se i mediji zaintersovali za priču, uvjeravaju da nema razloga za brigu i da ljetna pauza za članove Banjalučke filharmonije ipak neće potrajati.

Ono što su obećali prošle godine, trebalo bi da ispune u toku ove sedmice.

I to nije sve. Kažu da je u toku izrada strategije četvorogodišnjeg razvoja kulture Srpske u kojoj će jedan od ciljeva biti rješavanje pitanja i statusa finasiranja Banjalučke filharmonije.

“Poruku nadležnim imaju i oni koji stvaraju administracija mora da napravi razliku između zabave i kutlure ukoliko želimo konkretan iskorak”, smatra Branka Radošević Mitrović, šef katedre za dirigovanje na banjalučkoj akademiji umjetnosti.

“Mi u muzičkoj umjetnosti smo na koljenima. Ja mislim da situacija nikad nije bila gora. Ovo je posljednji vapaj. Ne možemo samo da očekujemo od ministarstva da nešto doprinese, ali je stvar u tome što se nama ne daje niti jedna mogućnost da sami zaradimo. Mi nemamo niti jednu koncertu dvoranu kapaciteta većeg od 300 ljudi”, kaže Radošević Mitrović.

U simfonijskom orkestru Banjalučke filharmonije ima oko 60 muzičara. Igrujući se brojkama dolazimo do podatka da kada podijele obećanih 8000 maraka imaju po 11 maraka mjesečno.

A i to čekaju od prošle godine. I dalje čekaju da im se riješi status, jer djeluju kao “Udruženje građana”. Ipak, ne posustaju i dalje vježbaju po pet sati dnevno. Ali ne treba da čudi i kad nekom prekipi, pa zbog izostanka veće podrške nadležnih, karijeru odluči da nastavi van Banjaluke. A, takvih je sve više.

(ATV)