Magazin 19.08.2016.

Hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” iz Banjaluke nastupiće u sidnejskoj operi

ČITANJE: 2 minute

Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” iz Banjaluke ovih dana vrijedno se sprema za svoju veliku prekookeansku turneju, koja će biti održana u periodu od 5. do 27. oktobra u nekoliko gradova daleke Australije.

Prema riječima dirigenta hora Nemanje Savića, članovi ansambla će posjetiti Sidnej, Melburn i Adelejd, gdje će održati 12 koncerata i učestvovati na svetim liturgijama.

– Široki repertoar koji pripremamo obuhvata djela domaćih autora od srednjeg vijeka do savremenika, kompozicije duhovnog, svjetovnog i folklornog karaktera. Takođe, hor će izvesti i himnu Australije čime će dati veliki pečat i ukazati veliku zahvalnost što mogu učestvovati na tako velikoj turneji – najavio je Savić.

Solisti koji će nastupati sa horom na turneji po Australiji su Biljana Kerkez, mecosopran, Karolina Mihajlović, sopran i Živan Živanović, tenor.

– O značaju ove turneje ne treba posebno govoriti, jer je dovoljna činjenica da nijedan hor sa teritorije bivše Jugoslavije nije postigao ovakav poduhvat kakav hor “Jedinstvo” planira da ostvari – ponosan je Savić.

Sa manjim sastavom od 17 pjevača, hor će na dostojanstven i profesionalan način pokušati da isprati sve nastupe i koncerte koji su zakazani.

– Sa ciljem da, kako domaćoj tako i australijskoj publici prikažemo najbolje što znamo i da probudimo emocije kakve samo horska muzika može pružiti, vrijedno radimo kako bismo uspješno ispratili turneju – otkrio nam je nekoliko detalja sa priprema dirigent banjalučkog “Jedinstva”.

Ono na šta su, kako kaže Savić, naročito ponosni je to što će imati priliku da održe cjelovečernji koncert u dvorani Sidnejske opere, gdje će se hor svojim repertoarom predstaviti i postaviti na najviši umjetnički nivo u svijetu.

– Ovo je još jedna potvrda kvalitetnog i predanog rada svih članova i svih prijatelja hora kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na podršci – zaključio je Nemanja Savić.

Zlato u Italiji

Dirigent “Jedinstva” Nemanja Savić prisjetio se početka godine i uspjeha koji je hor postigao na takmičenju u Italiji.

– Rad, trud i predanost muzici, donijelo je horu zlatnu medalju u sklopu 14. Međunarodnog takmičenja horova koje se održalo u mjestu Riva del Garda. Hor “Jedinstvo” je osvojio zlatnu diplomu za svoj nastup takmičeći se u kategorijama svjetovne i duhovne muzike – kazao je Savić.

Hor je iskoristio ovu priliku odlaska u Italiju i obradovao publiku sa koncertima u Vićenci, Arka i Limone. Iz Italije, koncertna turneja je završena koncertom u Ljubljani.

(Glas)