Magazin 25.04.2017.

Igrale i pjevale sve generacije Masleše

ČITANJE: 2 minute

Publika je bila oduševljena našim tradicionalnim, 19. po redu cjelovečernjim koncertom “Generacije u igri i pjesmi”, a sala Narodnog pozorišta Republike Srpske bila je premala da primi sve ljubitelje folklora i poštovaoce Ansambla narodnih igara i pjesama “Veselin Masleša”.

Izjavio je ovo direktor ansambla Nemanja Knežević.

Prema njegovim riječima, na koncertu su se predstavile sve generacije ansambla, od onih najmlađih iz školice folklora pa do veterana.

– Igrali smo 90 minuta. Pozorišna sala je bila prepuna, ljudi su stajali sa strane sve vrijeme koncerta. Nastupilo je 175 članova koji su izveli starogradske, krajiške, vlaške, šopske i igre iz Srbije, Makedonije, Potkozarja, Glamoča i sa Ozrena – rekao je Knežević.

Istakao je da svi članovi ansambla vrijedno treniraju i da imaju veliki repertoar igara.

– Tokom cijele godine svi naši uzrasti ozbiljno rade i usavršavaju svaki pokret. Imamo šest uzrasnih grupa -školicu folklora, mlađu i stariju dječiju grupu, omladinski “B” ansambl, izvođački ili “A” ansambl, kao i veterane. Trudimo se da sve igre vjerodostojno predstavimo i u nošnjama. Imamo više od 60 koreografija na repertoaru koje se izvode u zavisnosti od potrebe. U svakom momentu njih 30 aktivno igramo – kazao je Knežević.

Članovi “Masleše” duži niz godina nastupaju na međunarodnim i regionalnim smotrama folklora.

– Jedna od nagrada koju smo osvojili je ona na Međunarodnom festivalu folklora “Pijerija fest 2016” u gradu Nei Pori u Grčkoj. Mada, moram da kažem da većina smotri folklora, bilo regionalnih, bilo međunarodnih nema takmičarski karakter, već se one organizuju radi okupljanja različitih folklornih društava kod naroda – rekao je Knežević.

U ovoj godini “Maslešu” očekuju brojni nastupi i gostovanja. Tako one najmlađe u maju očekuje dječiji festival  “Djeca su vojska najjača”, a one starije u junu putovanje na festivale folklora u Poljskoj i Grčkoj.

Istorijat

Ansambl narodnih igara i pjesama “Veselin Masleša” osnovan je 1948. godine. Trenutno broji 326 članova. Ansambl je dobitnik brojnih gradskih, republičkih i saveznih priznanja. Nosilac je Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom iz 1973. godine i Ordena Njegoša prvog reda iz 1998. godine. Najveće međunarodno priznanje “Ajason Or – zlatni plesač”, koje dodjeljuje Svjetska asocijacija folklorista u sastavu UNESKO-a, dobili su najmlađi članovi 1980. godine.

(Glas Srpske)