Magazin 03.06.2021.

“IMPERATIV”, ČETVRTI DAN: Knjževna putovanja nakon godine najintenzivnije statike

ČITANJE: 4 minute

Četvrti dan Festivala “Imperativ”, u srijedu, počeo je programom LEKTIRA U PODNE,a pjesnik Marko Tomaš u Muzičkoj školi “Vlado Milošević” razgovarao je sa srednjoškolcima o značaju književnosti i značaju čitanja.

Druženje sa Markom nastavljeno je u kafeu “Yoko”.

U saradnji sa izdavačkom kućom “Imprimatur” predstavljena je autorka ove izdavačke Emina Elezović i njena zbirka pjesama “Iza vrata”. Emina je svojom poezijom širom otvorila vrata sebe, svojih strahova, ljubavi, prošlosti, budućnosti i preispitivanja.

U Art bioskopu Banskog dvora prikazan je film UBISTVO S PREDUMIŠLJAJEM snimnjen prema istoimenom romanu Slobodana Selinića.

“Bajkovnica” radionica pisanja za djecu održana je u Vijećnici Banskog dvora sa književnicom Jelenom Kojović Tepić.

U okviru programa POEZIJU ĆE SVI ČITATI pjesnikinja iz Banjaluke Dragana Grujinović bila je domaćin pjesniku Mladenu Blaževiću.

Publici u Banjaluci pjesnik Mladen Blažević predstavio je novu zbirku “Krugovi u žitu” koju će tokom jula mjeseca objaviti izdavačka kuća V.B.Z. iz Zagreba.

– Ta zbirka bi mogla funkcionisati i kao roman. Jedna od najvažnijih tema, ako ne i jedina tema koju ja obrađujem na stotite različitih načina je smrt u njenom najširem smislu – kazao je Blažević.

Pjesnikinja Dragana Grujinović iz Banjaluke prethodnih godina pratila je program “Imperativa”, a ove godine se našla među učesnicima.

– Ovo je za mene sjajna prilika da se predstavim širem broju ljudi. Poeziju i pisanje doživljavam kao način života i svaki put kada neka misao može da izgleda poetično, a ostane nezapisana, ona je izgubljena – smatra Dragana.

Razgovor sa književnikom Dragom Glamuzinom održan je u Koncertnoj dvorani, a o njegovom novom romanu DRUGI ZAKON TERMODINAMIKE razgovarao je sa Vladimirom Šagadinom.Glamuzina je majstor situacije i dijaloga i njegovo je pripovijedanje po mnogočemu blisko dramskom. I ne samo po tome što se događa na istome mjestu, čak ni po tome što su priče pretežno dijaloške ili monološke, nego upravo po dramatičnom sukobu u svakoj od njih. Autor u živote svojih likova zasijeca oštro i iskreno do kosti i mi u jednom širokom zamahu, od komičnog preko nevjerojatnog i tragičnog do transcendentalnog, na vrlo uvjerljiv način ulazimo u temeljne tajne čovjeka.

– Rado dolazim na “Imperativ”, volim i ljude koji rade Festival, ali i koncept Festivala jer zaista okuplja fantastične pisce. Postojanje ovog Festivala je jako važno jer uspostavlja vezu između pisaca, a iz toga se rađaju novi projekti – naglasio je Glamuzina.

Pisac Marko Pogačar čitao je odlomke iz svoje knjige “Latinoamericana” i puštao muziku koja ga inspiriše i predstavio se čitalačkoj publicu u okviru programa NOTE I SLOVA. Putopisni rukopis Marka Pogačara “Latinoamericana ili 1000 riječi španjolskog” rastvara putopisne razglednice i uobičajene ušminkane prizore južnoameričkih turističkih veduta u gotovo naturalistički pejzaž prizora i ljudi kakve turisti rijetko kada susreću, a kada se to i dogodi skloni su ih izbjegavati.

Autor se s velikom pažnjom i razumijevanjem osvrće na ljude i njihove živote, sa svim gorčinama, mukama, ali i radostima. Svaka osoba u ovoj knjizi je stvarna, ističe autor i odmah dodaje: svaka sličnost sa stvarnim osobama je slučajna. U toj fikcijskoj komponenti, u interpretativnoj slobodi gdje je sličnost sa stvarnim slučajna, krije se najveća vrijednost ove knjige.

– Preduslov putopisa je putovanje, sada smo već godinu dana bili blokirani, bili smo u godini najduže i najintenzivije statike. Na neki način stala je i putopisna književnost, odnosno nastajala je iznutra, iz naše sobe, malog unutrašnjeg zatvora na koji smo bili prisiljeni – rekao je Marko Pogačar.

U četvrtak na programu:

10:00 – 20:00 – Sajam knjiga – Koncertna dvorana
16:00 – Izdavačka kuća “Imprimatur” predstavlja Adnana Šehića – Crveni salon
17:00 – Art bioskop – Klopka, film nastao prema romanu Nenada Teofilovića
19:00 – “Poeziju će svi čitati” – Katarina Sarić I Vladana Perlić – Crveni salon
19:00 – “Bajkovnica” – radionica kreativnog pisanja za djecu – Vijećnica
20:00 – Razgovor sa Draškom Sikimićem – Koncertna dvorana
21:15 – Note i slova – Marija Ratković – Art dvorište

(SB)

Oznake: Imperativ