Magazin 10.05.2017.

Inženjer iz Banjaluke “kupuje posao” preko oglasa

ČITANJE: 1 minuta

Jedan inženjer poljoprivrede iz Banjaluke objavio je oglas na poznatom sajtu za kupovinu i prodaju u kojem oglašava “kupovinu posla”.

“Kupujem posao jer ga nije moguće naći”, napisao je on u objašnjenju. I ne samo to. Ovaj poljoprivrednik kaže da usput “prodaje kravu, zemlju i imanje!”

”Oko cifre ćemo pregovarati. Nemam nikoga u ministarstvu niti u vladi da bi mi mogao srediti posao. U politici sam ali samo mi obećavaju i lažu”, objasnio je Banjalučanin.

U opisu radnog mjesta izričito se zahtijeva da ono bude “u kancelariji”.

oglas

Ovaj gorko-humoristični oglas mala je ilustracija javne tajne da se u BiH kupuju radna mjesta u državnoj službi, javnoj upravi i javnim preduzećima.

Prema izvještajima Transparency international BiH korupcija u zapošljavanju posebno je prisutna u javnom sektoru, a najizraženija je u oblasti zdravstva i obrazovanja.

Tokom 2016, uprkos moratorijumu, u 75% organa uprave na svim nivoima u BiH zabilježeno nekoliko hiljada novih zapošljavanja, najčešće bez konkursa, navodi se u izvještaju TIBiH za prošlu godinu.

BiH se prema Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala nalazi na 83. mjestu, od ukupno 176 zemalja, sa ocjenom 39 na skali od 0 do 100, a rezultati pokazuju da posljednjih godina nije zabilježen nikakav napredak.

Prema istraživanju  koje je objavljeno početkom ovde godine najveći broj građana BiH (42,6%) smatra da će „korupcije kod nas uvijek biti, mada se može smanjiti“, dok 27 procenata misli da se korupcija u našem društvu nikako ne može suzbiti.

(Mondo)