Magazin 11.04.2016.

Istraživanje: Veće šanse za izlječenje od karcinoma imaju osobe u braku

ČITANJE: 1 minuta
brak

U studiji se navodi da, osim bračnog statusa, veliku ulogu u borbi protiv raka imaju pol, rasa, etnička pripadnost i rodno mjesto oboljelog od zloćudne bolesti, prenosi britanski “The Guardian”.

Studija je obuhvatila blizu 800.000 osoba od čega 393.470 muškaraca i 389.697 žena kod kojih je dijagnostifikovan tumor u periodu od 2000. i 2009. godine. Radilo se o deset vrsta raka koji najčešće prouzrokuju smrt u svijetu.

Pacijenti su bili pod opservacijom do kraja 2012. godine. Istraživači tvrde da su neženje i žene koje nisu udate (bijelci) imali najmanje šanse da se izbore s tumorom. S druge strane, neoženjeni muškarci Latinoamerikanci imali su 24 posto višu smrtnost od svojih sunarodnjaka koji su u braku. Također, kod Latinoamerikanki koje nisu u braku procenat smrtnosti bio je 17 posto veći u odnosu na one koje su udate.

“Žene traže pomoć za zdravstvene probleme češće nego muškarci, i one imaju tendenciju da utiču na supružnike da žive zdrav način života”, rekla je Maria Elena Martinez, vodeća autorka studije i profesor porodične medicine i javnog zdravstva u UCS “School of Medicine”.

Martinez je istakla kako je borba s karcinomom usko povezana s podrškom odnosno ljubavlju koju oboljelom/oj pruža supružnik.

(Anadolija)