Magazin 28.04.2017.

Ivica i Marica na proslavi 300. premijere Dječijeg pozorišta RS

ČITANJE: 2 minute

Svečana atmosfera, mališani koji su jedva čekali da se na sceni pojave poznati likovi Ivica i Marica, a zatim da se spuste zavjese i da se reže slavljenička torta obilježila je 300. premijeru u Dječijem pozorištu RS.

Komad inspirisan kultnom bajkom “Ivica i Marica” po tekstu Dejana Aleksića u režiji Dragoslava Todorovića obogatio je repertoar kuće od snova.

U naslovnoj ulozi Marice našla se glumica Đurđa Babić, dok se u koži njenog brata Ivice našao Ivan Perković, kojem su “Ivica i Marica” jedna od omiljenih bajki braće Grim. Perković ističe da mu se u Aleksićevoj priči dopada to što se brat i sestra slučajno izgube u šumi, igrajući se – za razliku od bajke, u kojoj ih maćeha namjerno napušta. Ovo je bila njegova prva saradnja sa Todorovićem.

– Veoma je precizan i nije bespotrebno premarao glumce, ništa nije usiljeno, već smo sa jednom lakoćom dolazili do rezultata. Sve u svemu, deca će moći da pogledaju jednu zanimljivu i poučnu predstavu – smatra Perković.

Maštovitim djelom Dejana Aleksića oduševljena je Đurđa Babić.

– Posebno mi je zanimljivo što je pisac otvorio priču iz šume, pa je priču o izgubljenoj deci posmatrao preko lika Čvorka, koji je pojeo njihove mrvice. Čitav proces bio je naravno naporan, kao i svaki na svoj način, ali nekako, svi smo, čini mi se, s lakoćom, uz veoma strpljivog reditelja, koji je bio pun razumievanja za svakoga od nas, dan za danom, osvajali svoje uloge – dodala je ona.

Prilikom građenja lika Marice ističe da nije lutala – igrala je sebe.

– Sestra i ja detinjstvo smo provele na Psunju u Slavoniji s roditeljima u lovu na divljač, skupljajući puževe i gljive, berući kupine, zovu i šipak. Taj avanturistički i neustrašivi duh meni i Marici je nešto zajedničko – ispričala je ona.

Pored njih uloge su ostvarili Duško Mazalica, Svjetlana Andrić, Đorđe Janković, Aleksandar Blanić, Snežana Milidrag, Ana Anđelić i Zorana Šuman.

(Glas Srpske)