Magazin 21.02.2016.

Izliječite ispucale usne: 6 savjeta koji će vam pomoći u tome

ČITANJE: 2 minute
usne
Kao i cjelokupnoj koži, zima šteti i vašim usnama – one peckaju, suše se i pucaju usljed velike količine hladnog vazduha. No, ne očajavajte.
Naime, ispucane usne su jedan od problema koji se najlakše rješava. Evo i kako…

1. Ne dišite na usta – Ne samo da ova navika može iritirati ljude oko vas nego ćete za posljedicu imati ispucane usne. Takođe, balzam koji ste eventualno nanijeli na usne imaće puno kraće djelovanje usljed toplog vazduha koji izdišete.

2. Ne ližite usne – Dermatolozi su složni u jednome – ispucane usne najčešće su rezultat lizanja i grickanja usana. Naravno, u pitanju je začarani krug iz kojeg nije tako lako izaći. Naime, pljuvačka isušuje vaše usne, uzorokujući novu potrebu za oblizivanjem.

3. Izbjegavajte dugotrajne ruževe – Ovo se najviše odnosi na dugotrajan tip tekućih ruževa, koji u sebi sadrže alkohol. Upravo je to sastojak koji najviše isušuje kožu, pa i usne.

4. Voda vam neće pomoći – Količina vode koju popijete tokom dana nema nikakav uticaj na ispucane usne. Naime, da bi vam se usne osušile usljed nedostatka tečnosti, morali biste je ne piti nekoliko dana.

5. Balzam prije i nakon jela i pića – Nakon jela i pića, obavezno na usne nanesite balzam. Naime, voda koja vam nakon obroka ili čaše vode ostaje na usnama takođe ih može znatno isušiti. Stoga je balzam dobro rješenje za njihov trenutni oporavak.

6. Koristite hidratizirajuće preparate – Osnovna karakteristika koju treba imati vaš balzam za usne jeste hidratacija. Bilo da je u pitanju obična grožđana mast ili neki od dekorativnih balzama, važno je i da ne sadrže mentol ili kamfor, jer ovi sastojci mogu izazvati peckanje na ionako ispucanim usnama.

(Kurir)