Magazin 20.10.2016.

Izložba „Doba viteštva“ za slijepa i slabovida lica

ČITANJE: 2 minute

Povodom 15. oktobra – „Dana bijelog štapa“ u Muzeju Republike Srpske održana je taktilna izložba i predavanje pod nazivom „Doba viteštva“ kako bi se slijepim i slabovidim licima dočarao život srednjovjekovnih vitezova.

Posjetioci su mogli da dodirnu izložbene eksponate, a pripremljena su i objašnjenja na Brajevom pismu.

Mačevi, koplja, buzdovani, ali i primjerci ranog srednjovjekovnog vatrenog oružja, neki su od eksponata u Muzeju Republike Srpske koji su prilagođeni za potrebe taktilne izložbe priređene za slijepa i slabovida lica. Izdvojeni su pojedini predmeti koje posjetioci mogu da dodirnu, a pripremljena su i objašnjenja eksponata na Brajevom pismu. Ovo je dobra prilika da kroz dodir i pripremljena objašnjena osobe sa oštećenim vidom uživaju u izložbenim eksponatima, ističu u Savezu slijepih i slabovidih lica.

– Ovaj dio populacije koji ne vidi, ne samo slijepa i slabovida lica, nego i za ona lica koja imaju problema sa vidom, raznorazna, i sigurno da im je lakše ako koriste i ove neke metode kako bi im se približio taj eksponat u svakom pogledu i kako bi on lakše i bolje uživao to dobro – predsjednik Saveza slijepih i slabovidih lica RS Branko Suzić.

Na tematsko-istorijskoj izložbi izloženo je srednjovjekovno oružje i vojna oprema koju su koristili ratnici u period u 11 do 16 vijeka na prostorima nekadašnje Bosanske Krajine, kaže autor izložbe.

– Ova izložba je koncipirana tako da našim posjetiocima pokuša da približi ne samo kako je izgledalo oružje i oprema nego kakve su bile društvene okolnosti u vrijeme srednjeg vijeka na našim prostorima, između ostalog kako je bio ustrojen feudalni sistem, kako su izgledale srednjovjekovne vojske, kakva je bila njihova organizacija i struktura i tako dalje – kazao je viši kustos i istoričar u Muzeju RS Janko Vračar.

U Bosni i Hercegovini ima oko 5000 slijepih i slabovidih lica, od kojih je oko 1500 u Republici Srpskoj. Specijalana biblioteka zadovoljava kulturne potrebe osoba u Srpskoj, kažu u ovoj ustanovi. Iako se prvenstveno bave izdavanjem i štampanjem knjiga, česti su učesnici ovakvih akcija.

– Mi se prvenstveno bavimo izdavanjem knjiga, štampanjem knjiga, to je naravno sve besplatno s obzirom da su slijepa i slabovida lica, treba napomenuti, u pitanju. Knjige su i audio i na Brajevom pismu, i biblioteka se trudi, baš kao i Muzej RS, da organizuje izložbe i koncerte i predstave, po potrebi, koje su prilagođene slijepim i slabovidim osobama – istakla je bibliotekar Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS Jelena Radaković.

Dan bijelog štapa se obilježava od 1964. godine. Taktilna izložba i predavanje pod nazivom „Doba viteštva“ organizovala je Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske u saradnji sa Muzejom RS.

(Srpskacafe.com)