Magazin 27.05.2017.

Izložba „Eho“ u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel: Tri cjeline koje spaja jedan vijek

ČITANJE: 2 minute

U Kamenoj zgradi na tvrđavi Kastel otvorena je izložba „Eho“, umetničke grupe „DIM Tim“ iz Beograda, koju čine Milenko Vasić i Danijela Mršulja.

Postavka obuhvata oko tridesetak radova. „Eho“, prema Vasićevim riječima, predstavlja priču koja nema koegzistentnu liniju, nego ima tri cjeline, koje spaja jubilej – sto godina od Oktobarske revolucije.

– Poslije jednog vijeka neke stvari se i u umjetnosti rezimiraju. Bilo je i puno drugih revolucija, pa smo napravili jednu malu alegoriju o tome. Slučajno se desilo da to bude i 25. maj. Iskoristili smo u te svrhe nešto i iz fundusa KC Banski dvor. Postavka na dva mjesta obuhvata i printove viljuški, koje predstavljaju performans – od jednog antikvara uzeli smo puno srebrnih viljušaka, koje su sa raznih evropskih dvorova, a među njima je i jedna iz Titove kuhinje. Sve smo ih stavili na gomilu i nazvali to „Velika glad“. To je neka vrsta kritike, jer se ispostavi da se vladari uvijek snađu, a da narod plaća cijenu. Tu je i jedan grafit iz Beograda koji kaže „Make money not art“. To je naš protest – priča Vasić.

Nikola Šuica, profesor na FLU, Univerziteta umjetnosti u Beogradu rekao je da ostvarenja „DIM Tima“ donose i evociraju pitanje individualnih i kolektivnih sudbina, utopijskih pogleda, društvenih i istorijskih tereta i pamćenja, a isto tako i mitova i ideologija, sustičući ih u pročišćene i jezgrovite postojanosti.

Projekat „Eho“, prema riječima, Slavka Timotijevića, istoričara umjetnosti, nezavisnog stručnog konsultanta za savremenu umjetnost, je svjesno konstruisana scensko – vizuelno – zvučna konstelacija čiji je utopijski prefiks već konstanta u radu „DIM Tima“.

Milenko Vasić i Danijela Mršulja dobili su nagradu „Paola de Manincor“, pa su prošle godine u Prijedoru na 180 kvadrata radili mural koji se zove „Grad“. Po pozivu su učestvovali i na Prvom međunarodnom bijenalu radova na papiru, koje je takođe bilo u Prijedoru. Njihova djela predstavljena su i u Galeriji „96“. Imali su mnogo uspjeha u inostranstvu, a najviše su prisutni na umjetničkoj sceni u Srbiji, Crnoj Gori, pa i RS. Izložba u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel biće otvorena do 1. jula.

Porodični umjetnički tim

Danijela Mršulja i Milenko Vasić rade zajedno na različitim umjetničkim projektima od 2011. godine. „Dim Tim“ formirali su 2012. godine i do danas su uspješno izlagali na deset samostalnih izložbi. „Eho“ je njihova 11. samostalna izložba.

– Grupu čine moja supruga Danijela, kćerka Iskra, koja ima četiri i po godine i ja – DIM. Supruga je magistar vajarstva. Ona je zajedno sa mnom počela sa slika. Ja sam i fotograf. Ovo je njena 23. izložba, a moja 16. – rekao je Vasić.

(EuroBlic)