Magazin 09.01.2017.

Izložba ikona u Banjaluci: Postavka srpskih remek djela iz crkava i manastira

ČITANJE: 2 minute

Blago srpske baštine, prikazano kroz 43 djela neprocjenjive vrijednosti, predstavljeno je sinoć u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, u okviru postavke „Srpske ikone 16-18. vijeka iz crkava i manastira sa prostora BiH“.

Postavka koja je, po mišljenju mnogih, kulturni događaj koji će obilježiti ovu godinu, dio je programa obilježavanja Dana Republike Srpske, a plod je saradnje Republičkog sekretarijata za vjere, Akademije nauka i umjetnosti RS i Muzeja RS.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere, Dragan Davidović, rekao je da izložba ima trostruki značaj.

– Prvo, da pokaže sve ono što je srpski narod u najboljem smislu ostavio iza sebe tokom proteklih vijekova. Drugo, da kulturnim sadržajem doprinese obilježavanju Dana RS i treće, da upozori javnost i nadležne institucije na hitnu intervenciju i neophodnost zaštite kulturnog blaga koje posjedujemo – rekao je Davidović i dodao da su ove ikone tek mali dio kulturnog nasleđa koje iza sebe ima srpski narod.

izlozba-ikona2

– Osim srpskog, u crkvama i manastirima nalazi se ruski, kao i grčki, kritski i venecijanski ikonopis – kaže Davidović.

Akademik i slikar, Milivoje Unković, istakao je da izložbu čine remek-djela iz manastira, te da se bilo koji muzej u svijetu ne bi postidio kada bi imao odjeljenje ovakve postavke.

– Po svom slikarskom i estetskom nivou ova djela apsolutno zaslužuju mjesto i u Luvru, kao poseban odjeljak za vizantijsko-ikonopisni stil slikarstva – ističe Unković.

Jedna od autorki postavke, istoričarka umjetnosti, Ljiljana Ševo, istakla je da ova postavka predstavlja samo dio vrhunskog srpskog ikonopisa, koji su radili najveći majstori te epohe.

Izložbu je otvorio predsjednik Akademije nauka i umetnosti RS, Rajko Kuzmanović, koji je rekao da je ova postavka samo dio najznačajnijeg blaga srpske pravoslavne i duhovne kulture.

Ikone i carske dveri

Postavka u Galeriji ANURS obuhvata ikone i carske dveri iz manastira Žitomislić, Dobrun, Lomnica, te ikone iz crkava i manastira u Foči, Čajniču, Visokom, Livnu, Sarajevu, Busovači, Trebinju, Gomionici i crkve brvnare iz sela Blaškog.

(blic.rs)