Magazin 15.12.2022.

Izložba “Kultura na frontu – kultura Republike Srpske u periodu od 1992. do 1995. godine”

ČITANJE: 1 minuta

Vrijeme posljednjeg rata, rata koji je obilježio kraj devedesetih godina dvadesetog vijeka (1992–1995), bilo je i vrijeme stvaranja Republike Srpske. Tim povodom priređuje se izložba „Kultura na frontu – Kultura Republike Srpske u periodu od 1992. do 1995. godine“.

Ova izložba pokazuje da „nema rata koji može zaustaviti ispoljavanje ljudske duhovnosti, iskonski ljudski smisao da stvara, da pronalazi nove sadržaje i oblike, da traga za smislom vječne ljepote i ljudske uspravljenosti“ („Srpska vojska“, 15. jul 1993. godine).

Izložba predstavlja pregled kulturnih aktivnosti srpskog naroda u najtežim vremena i u ratom okupiranim mjestima. Narod u Republici Srpskoj pokazao je da se pitanje suvereniteta i državnosti jedne nacije i njene državne tvorevine nije svodilo samo na problem granica, teritorije, vojske, vlasti, nego da se jedan narod, njegov identitet i državotvornost zapravo pokazuju kroz jezik, tradiciju i kulturu, odnosno kroz sveobuhvatno duhovno stvaralaštvo.

Cilj izložbe jeste da pokažemo koliko se narod u Republici Srpskoj trudio da, uprkos ratnim dejstvima, ne dozvoli da se kultura „ugasi“. Koliko je ulagano napora da se održavaju tradicionalne kulturne manifestacije, kao i da kulturne institucije ne prestanu sa radom. I na pitanje da li je kultura postojala u periodu 1992–1995. godine odgovor je DA – ne samo da je postojala nego je bila jedna velika svijetla tačka u tmurnim vremenima.