Magazin 26.04.2017.

Izložba Marćina Berdšaka u Banskom dvoru: Umjetnost i politika u Bespomoćnoj intrigi

ČITANJE: 2 minute

Kako vojnopolitička situacija u Evropi i svijetu izgleda kada se posmatra kroz oči umjetnika imala je priliku da vidi i doživi publika u Banskom dvoru Kulturnom centru gdje je otvorena nesvakidašnja izložba “The intrique helpless/Bespomoćna intriga”, istaknutog poljskog umjetnika Marćina Berdšaka.

Postavka, koju je u ponedjeljak uveče najavio v.d. direktora Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović, a potom svečano otvorio rektor Univerziteta u Banjaluci prof. dr Milan Mataruga, donosi Berdšakove komentare događaja iz bliže istorije, pojave ekstremizma, terorizma, ratova, sukoba i političkih odnosa. Mnogobrojna publika, studenti, kao i poštovaoci likovne umjetnosti sa pažnjom su se upoznali sa pričom utisnutom u radove ovog uglednog profesora i doskorašnjeg rektora Univerziteta umjetnosti u Poznanju.

– Velika je čast Banjaluci i Republici Srpskoj što ima za gosta umjetnika takvog kalibra – kazao je Mataruga na otvaranju.

Da u nekim od radova preovladava i crni humor i sarkazam objasnio je u urednik likovnog programa Banskog dvora Slobodan Vidović.

– U njegovom radu nailazimo i na poseban osvrt na pojavu “terorizma današnjice” – dodao je Vidović i istakao da je projekat “Bespomoćna intriga” u Banjaluci realizovan potpuno u produkciji i organizaciji Banskog dvora.

Posjetioci će u narednih 30 dana, najavljuje Vidović, moći vidjeti šest radova/instalacija: “Only for boxs”, “Verhandlungskaninnen”, “Militarfruchte”,  “Le danse macabre de terrisme”, “When barier becomes a subject-matter” i “Model of eguation of ian ross baughman's lawsuit”.

Berdšak je već boravio u Banjaluci, gdje je radio sa našim studentima banjalučke Akademije, a koji su prije toga boravili na radionici i vork šopu u Poznanju.

Ovaj priznati umjetnik, pored profesorskog rada, učestvuje i izlaže na velikom broju izložbi i rezidencijalnih projekata u zemlji i inostranstvu – odnosno u cijelom svijetu.

Posjetioci Banskog dvora u ovim radovima mogu uživati svaki dan u Velikom izložbenom salonu ove ustanove.

(Glas)