Magazin 25.03.2017.

Izložba Plemenito svjedočanstvo dobrote u Muzeju RS

ČITANJE: 1 minuta

Mnogo jakih dokaza da srednji vijek nije taman, kako ga mnogi smatraju i kako se na prostoru Republike Srpske i BiH živjelo, razmišljalo i stvaralo u tom periodu ispričano je kroz izložbu “Plemenito” otvorenu u Muzeju Republike Srpske.

Pred autorima postavke, članovima Udruženja istoričara “Dr Milan Vasić” Predragom Lozom, Borisom Radakovićem i Dragoslavom Ilićem, bio je odgovoran, ali i izazovan zadatak da “ožive” bogatstvo jednog perioda.

Jedan od autora Boris Radaković objasnio je da je izložba svjedočanstvo o plemenitosti ljudi, velikaša i vladara, kroz fotografije crteža, skice, bordure, motive i pečate na poveljama, ali da opisuje i mramorje (stećci), natpise, sakralne spise i diplomatsku građu.

Postavka je, kako kaže, dio opštijeg projekta koji ima za cilj da digitalizuje svu istorijsku građu vezanu za srednjovjekovnu bosansku državu u produkciji Udruženja “Dr Milan Vasić”.

– Na 27 panoa prikazani su najvažniji dijelovi ovog vijeka. Naravno da srednji vijek nije mračni period, tada nastaju naši najstariji spisi, dokumenti koji udaraju identitet srpskom narodu – istakao je Radaković i dodao da se autorski tim potrudio da savremenom čovjeku približi manje poznatu istoriju i kulturu.

(Glas)