Magazin 06.06.2017.

Izložba “Prostor, oblik, dodir” pred zagrebačkom publikom

ČITANJE: 2 minute

Izložba „Prostor, oblik, dodir“, projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, biće otvorena u Tiflološkom muzeju u Zagrebu, u sriejdu, 7. juna, u 12.00 časova.

Riječ je o specijalizovanoj izložbi za slijepe i slabovide osobe, koja obuhvata grafike, slike i skulpture iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i posvećena je umjetničkoj grupi „Prostor – oblik“, osnovanoj 1975. godine, koja je sedamdesetih godina XX vijeka uvela apstrakciju u domaću umjetnost.

Izložbom je obuhvaćeno stvaralaštvo devet autora (Voje Dimitrijevića, Tomislava Dugonjića, Bekira Misirlića, Enesa Mundžića, Nikole Njirića, Edina Numankadića, Ljubomira Perčinlića, Mustafe Skopljaka, Radoslava Tadića), koji su u određenim periodima života djelovali u okviru ove grupe. Postavka je priređena sa ciljem da se apstraktna umjetnička djela, kao značajna kulturna baština koju čuva Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, predstave u skladu sa novim muzeološkim standardima i to na način da budu pristupačna slijepim i slabovidim osobama.

Izložba je prvi put predstavljena u Muzeju savremene umjetnosti RS povodom obilježavanja 40 godina od osnivanja grupe i tada je realizovana uz stručnu pomoć i podršku Tiflološkog muzeja. Gostovanjem izložbe u Zagrebu nastavlja se uspješna saradnja Muzeja savremene umjetnosti RS sa partnerskim institucijama u regionu. Tokom oktobra i novembra ove godine izložba će gostovati i u Narodnom muzeju na Cetinju i Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Sve izložene radove prate opisne legende na Brajevom pismu, kao i audio zapisi koji nose biografske podatke o svakom od ovih autora i tumače njihov umjetnički koncept za određena djela. Prateći element izložbe je i katalog sa tekstovima na Brajevom pismu, a koji je svojim dizajnom prilagođen slabovidim osobama.

„Prostor, oblik, dodir“ je autorski projekat dr Sarite Vujković i Žane Vukičević, u čijoj je  produkciji učestvovao cijeli tim kustosa MSURS-a.

Izložba će biti otvorena do 31. avgusta 2017. godine.

(banjaluka.rs.ba)