Magazin 07.03.2016.

Izložba „Uspostavljanje izgubljenje veze: AFŽ u Bosanskoj krajini“ u NUB RS

ČITANJE: 1 minuta
biblioteka
U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS sutra u 13.30 časova, biće otvorena izložba pod nazivom „Uspostavljanje izgubljenje veze: AFŽ u Bosanskoj krajini“.

Izložba prikazuje istorijat ženskih borbi u Banjaluci i Krajini od osnivanja Ženskog pokreta sredinom tridesetih godina prošlog vijeka, zatim osnivanje AFŽ-a tokom Narodno-oslobodilačkog rata, sve do njegovog ukidanja 1953. godine.

Antifašistički front žena (AFŽ) osnovan je 6. decembra 1942. godine u Bosanskom Petrovcu, a ukinut je u septembru 1953. godine u Beogradu.

Bio je to najmasovniji pokret žena na našim prostorima i šire, koji je na izvanredan način doprinio borbi protiv fašizma, opštoj ravnopravnosti žena, ali i slobodi i emanipaciji jugoslovenskog društva u cjelini.

Autori izložbe su: Danijela Majstorović, Vladan Vukliš i Dražana Lepir. Pokrovitelj izložbe je Džender centar Vlade Republike Srpske, a partneri na projektu su: Arhiv Republike Srpske, Filološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, UG Oštra Nula, Banjalučki socijalni centar i Udruženje za kulturu i umjetnost Sarajevo.

U okviru izložbe, biće upriličen i okrugli sto o temi „Šta nam danas znači AFŽ?“. U diskusiji će učestvovati Kjara Bonfiljoli, Jelena Milinović, Marijana Todorović – Bilić, Milana Subotić, Draganana Predojević i Jelena Stajčić. Voditelj diskusije je Tanja Stupar – Trifunović.

(Banjaluka.rs.ba)