Magazin 07.09.2016.

Izložba Vanje Vikala Linča otvorila Banjaluka art festival

ČITANJE: 1 minuta

Peti regionalni “Banjaluka art festival” otvoren je u ponedjeljak uveče interesantnom izložbom Vanje Vikala Linča u Art klubu “Prostor” u Banjaluci.

Ovaj vizuelni umjetnik bavi se ilustracijom i dizajnom karaktera, produkcijom video-spotova, a u sklopu festivala banjalučkoj publici predstavlja se izložbom serije ilustracija pod nazivom “Third Edže Crdžing”, nastalih početkom ove godine.

Izložba se bavi aktuelnim pitanjima i problemima savremenog društva, čovjekom koji jureći za profitom ruši sve oko sebe. Grafike su rađene u dva formata, u istom koloritu koji aludira na estetiku propagandnog plakata.

– Sam motiv trećeg oka sam posmatrao kao simbol više svijesti, nešto što nam treba da bismo prevazišli krizu u kojoj se kao sredina, ali i čovječanstvo nalazimo. Iako je tema prilično mračna, često sam vidio osmijehe na izložbama kada se shvati ideja iza ilustracije, ili kada se neki problem demistifikuje – kazao je Vikalo.

Pojasnio je da mu je cilj bio da osvijesti posmatrača, ali i samog sebe o dijelovima naših akcija koje radimo robotski.

– Kroz umjetnost pokušavam reagovati ili probuditi akciju, te na kraju oduprijeti se letargiji koja pasivno, ali sigurno ubija sve oko nas – objašnjava Vikalo.

U sklopu festivala u utorak uveče je trebalo da bude održana promocija časopisa “Zent” i “Talas”, kao i diskusija na temu: “Ima li mjesta časopisima iz umjetnosti, društvene misli i kulture u vremenu medijske buke i zatrpanosti informacijama?”.

Program se večeras od 17 časova seli u Društveno kulturni centar “Incel”, gdje će biti odigrana predstava “Bure baruta”.

Festival, koji će trajati do 10. septembra, organizuje Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista “Geto” iz Banjaluke.

(Glas Srpske)