Magazin 10.08.2016.

Jovanče sa Manjače sjeo u fotelju ministra: “Sada imam sve za školu, ne treba mi ništa više”

ČITANJE: 2 minute

Vrijedni dječak Jovan Gajić (8), već poznat kao mali malinar sa Manjače, sjeo je danas na časak u ministarsku fotelju u Banjaluci.

U Vladu RS je, po dogovoru, došao sa sestrom Jovanom i majkom Božanom, da vidi gdje radi ministar prosvjete i kulture, Dane Malešević.

Prije desetak dana ministar je posjetio Gajiće u njihovoj kući u Sitnici, kada je pao i dogovor da se posjeta uzvrati. Ministar se tada uvjerio kako marljivi dječak zarađuje da se opremi za školu prodajući maline, a Jovan je danas dobio priliku da vidi gdje i kako radi ministar. Nije zaboravio ni svoj prepoznatljivi šešir, koji ga u vrućim danima, štiti od sunca.

– Lijepo je i sviđa mi se. Sjedili smo, popili sok i pričali o polasku u školu, knjigama i odjeći. Sada imam sve što je potrebno za školu i ne treba mi više ništa. Ministar je obećao da će nam kupiti i patike i hvala mu. I hvala svima – skromno kaže Jovan, koji je hrabro odgovarao na pitanja okupljenih novinara, te imao priliku da vidi i kako to izgleda kada i ministar mora da odgovara na brojna pitanja.

jovance manjaca

Prodaja sezonskog voća pored puta i dalje, kaže Jovanče, ide dobro, a trenutno prodaje kupine po cijeni od pet maraka. Nastaviće, dodaje, da radi i nakon što krene u školu, sve dok bude kupina.

Ministar Malešević smatra da je Jovan dobar primjer kako djecu treba vaspitavati da budu vrijedna i radna.

– Ovo nije sistem da dijete radi, već se dosjetio, sa roditeljima da pokuša na neki način da sebi obezbijedi knjige. I ovo je na neki način za njega bila igra, a on kroz to privređuje. Mislim to da nije veliko zlo. Djeca na selu su uvijek nešto radila i rezultat tog rada se vidio u školi, jer su sticali radne navike i bili mnogo bolji i u učenju, i u ponašanju, i u vladanju i mislim da to i danas treba njegovati – kaže ministar Malešević.

Nada se da će ovaj primjer podstaknuti i druge ljude da pomognu porodicama u svojoj okolini, koje teško žive, da djecu opreme za školu.

(Blic)