Magazin 15.03.2017.

Jugoviću Kočićevo pero za proljeće 2017. godine

ČITANJE: 1 minuta

Književna nagrada “Kočićevo pero” za proljeće 2017. godine pripašće Aleksandru Jugoviću za knjigu “Opsenari”, saopšteno je danas iz Zadužbine “Petar Kočić Banjaluka-Beograd”.

Takvu odluku jednoglasno je donio žiri u sastavu Nikola Vukolić /predsjednik/, Miljenko Jergović i Mladen Vesković.
Vukolić je naveo da je Jugović, u opisu ambijenta i atmosfere, u apokaliptičnoj poplavi i nebu zakrčenom tamnim oblacima, postigao potpunu usaglašenost ljudskog udesa, prokletstva i neispunjenosti.

“Ali i neostvarenih želja svojih junaka koji su bili drugačiji od ostalih ljudi čiji je život, iako nedaleko od njih, proticao u drugačijim sadržajima i koji su, kad zatreba, znali i da se probijaju i prema visovima Jelice smatrajući da je sam život najveće Božije davanje. Jugović je stvaralac koji zna da priča, a piše iskreno, poletno, nadahnuto, ubjedljivo”, rekao je Vukolić, koji je i direktor i glavni i odgovorni urednik Zadužbine “Petar Kočić Banjaluka-Beograd”.

Nagrada “Kočićevo pero”, koju dodjeljuje Zadužbina “Petar Kočić Banjaluka-Beograd” za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi, Jugoviću će biti svečano uručena u petak, 31. marta, u Vukovoj zadužbini u Beogradu, sa početkom u 12.00 časova.

O dobitniku nagrade govoriće članovi žirija.

(Glas)