Magazin 22.03.2016.

Kako bi Amerika prošla kad bi zaratila sa cijelim svijetom?

ČITANJE: 2 minute
americka vojska
Šta bi se dogodilo kad bi se Amerika našla u ratu sa cijelim svijetom? I to sa svima, ne samo sa svojim tradicionalnim neprijateljima, već i sa saveznicima, poput Velike Britanije, Francuske, Njemačke…

Ukratko, piše Business Insider, Amerika bi ih zgazila.

Za početak, Amerika ima najveću mornaricu na svijetu. Njihova je mornarica veća od osam ostalih najvećih mornarica zajedno.

Osim toga, američki brodovi su tehnološki najnapredniji, a u to nije uključena njihova obalna straža. Iako obalna straža nije klasična oružana snaga, oni bi im dali neprocjenjivu logistiku jer su opremljeni vrhunskom opremom za nadgledanje.

Američke vazdušne snage takođe su najmoćnije na svijetu. Trenutno imaju oko 14.000 aviona i helikoptera. To je više nego što ih zajedno imaju sedam ostalih najvećih vazdušnih snaga.

Jedini na svijetu imaju borbeni avion F-22 pete generacije.

Vojska i mornarica imaju 9.000 tenkova, a uz to na hiljade napadačkih vozila koja se koriste u borbama protiv tenkova, a opremljeni su tehnologijom za ispaljivanje raketa na navođenje. Za to imaju podršku stotina helikoptera Apache i Cobra.

Posjeduju tehnički najnaprednije tenkove, kao što su Leopard i Merkava. Većina tenkova na svijetu starija je od američkih.

Napadači na Ameriku imali bi i problema s američkom kopnenom vojskom, koja se takođe smatra najnaprednijom na svijetu. Američki vojnici uskoro dobijaju puške s kojima mogu naciljati neprijatelja čak i kada su okruženi dimom. Drugim riječima, dobijaju oružje od kojeg se niko ne može sakriti.

Tehnološka naprednost vrijedi i za njihove oklopne jedinice koje su opremljene vrhunskom opremom, a čak i tu rade na poboljšanjima.

Šanse da se neprijateljska vojska probije preko američkog tla tako su vrlo male, a čak i kada bi uspjeli ući duboko u Ameriku, marinci su u stanju u vrlo kratkom roku ukrcati svoje vojnike u avione i helikoptere i ehiljad njih spustiti bilo gdje u Americi.

Sve to je američka vojska u stanju napraviti, a čak nismo došli do toga da bi u stanju teškog očaja Amerikanci posegli za nuklearnim oružjem.

Amerika je naime spremna pokrenuti nuklearni napad u slučaju masovnog okupljanja neprijateljskih snaga izvan gradova i opet – bilo gdje na svom tlu.

Rakete Minuteman III napravljene su tako da mogu gađati ciljeve daleko od američke obale, ali bi isto tako mogli potpuno uništiti kopnene snage kad bi ih ispalili u njihovom smjeru.

Rakete Trident koje koristi američka mornarica mogu se ispaljivati iz podmornica u Meksičkom zaljevu.

Uglavnom, američka vojska je toliko ispred ostalih država da je invazija na nju praktičn onemoguća misija.

(Express.hr)