Magazin 18.03.2016.

Kako da prepoznate lažni med u tri cake

ČITANJE: 3 minute
med
Med je najjeftinije zdravlje koje može da se kupi i zato kupovina ovog pčelinjeg zlata nije prilika da uštedite koji dinar. U prodavnicama je med industrijski, na pijacama, nažalost, često lažan, pa to što je jeftiniji zapravo predstavlja bacanje para, jer od njega nema nikakve zdravstvene koristi.

Falsifikatori veoma uspješno koriste neznanje potrošača, svjesno ih truju, ali i ugrožavanju njihov ionako niski standard, ali zato vi možete bez laboratorijskih uslova kod kuće provjeriti šta ste kupili, pa da više nikad ne odete na tu tezgu. Pčelar i apiterapeut Aleksandar Bikar otkriva kako to možete da uradite brzo i lako.

1. U supenu kašiku usuti malo meda. Držati kašiku iznad plamena svijeće postepeno zagrijevajući dok med ne prokljuća. Ako vri i ne mijenja boju i miris, onda je pravi. Ako potamni ili miriše na šerbet, onda je falsifikat.

2. U posudu staviti dvije supene kašike meda. Dodati šest supenih kašika alkohola i postepeno zagrijevati na električnom šporetu deset minuta. Ne smije se zagrijevati na otvorenom plamenu zbog mogućnosti da se alkohol zapali. Ako se na dnu pojavi bijeli talog, med je falsifikovan.

3. U čašu staviti jednu supenu kašiku meda i isto toliko destilovane vode. Dobro izmješati i dodati par kapi joda. Ako poplavi, onda nije med nego falsifikat u koji je dodavan skrob ili želatin.

Kristalizacija je svojstvo prirodnog meda

Gledajte da li će se med kristalisati tokom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo je stajala, dok će se pravi med kristalisati.

Falsifikovani med sastoji se pretežno od kristal šećera, ali tu se mogu naći kukuruzni, kao i bombonski sirup koji se koristi u konditorskoj industriji. Zato kad nađete dobar med, ne žalite pare jer on sadrži više od 300 lakoresorbujućih materija, među kojima su minerali, vitamini, esencijalne amino kiseline, biljni antibiotici.. Med jača imuni sistem, utiče na formiranje crvenih i bijelih krvnih zrnaca, ukratko lista blagodeti koje donosi zdravlju je beskrajna.
Vrste meda i njihova ljekovita svojstva

LIPOV MED
Bistar je, gotovo proziran i blagog ukusa. Olakšava disajne tegobe i preporučuje se kod prehlada i gripa. Podstiče znojenje, povoljno djeluje na probavu, ublažava grčeve i smiruje bol. Koristan je kod problema s bubrezima.

CVJETNI MED
Dobija se iz različitih vrsta cvijeća, u zavisnosti od podneblja. Blagog je i aromatičnog ukusa. Zbog posebnog sastava preporučuje se za podizanje imuniteta i oporavak nakon bolesti, kao i kod sezonskih alergija i alergijske astme. Uzimajte jednu kašiku meda dnevno, tokom cijele godine, za oporavak organizma i borbu protiv alergija.

BAGREMOV MED
Karakteriše ga izrazito svijetložuta boja i blag ukus. Ova vrsta meda odgovara većini ljudi jer se njegova aroma praktično ne osjeća u napicima. Koristi se i kod problema sa krvnim sudovima i zatvora. Zbog sedativnog učinka pomaže kod nesanice, nervoze i napetosti. Za smirenje prije spavanja popijte šoljicu čaja od matičnjaka s dodatkom male kašike meda od bagrema.

ŠUMSKI MED
Ovo je vrlo cijenjena vrsta meda, jako ukusan i tamne boje. Vrlo brzo kristališe. Snažno je antimikrobno i antiupalno sredstvo. Zbog visokog udjela gvožđa preporučuje se anemičnim osobama, kao i za oporavak nakon teških bolesti i operacija. Bogat je mineralnim solima i sadrži malo šećera. Ova vrsta meda preporučuje se posebno za liječenje upale pluća: veliku kašiku dodajte u 3 dl biljnog čaja i pijte tri puta dnevno prije jela.

(Blic)