Magazin 29.02.2016.

Kakve je ocjene imao Nikola Tesla na maturi?!

ČITANJE: 1 minuta
nikola tesla
Na internetu se pojavio dokument koji predstavlja prekucano svjedočanstvo o položenom maturskom ispitu 1872./73. godine.

Srpski naučnik Nikola Tesla je cijelom svijetu dobro poznat po svojim dostignućima, ali ono što je bilo nepoznanica je kakav je bio u školskoj klupi.

Dobar, poslušan i vrijedan, sa dobrim ocjenama, ili je situacija bila malo drugačija? Na ovo je moguće odgovoriti ukoliko se analizira Teslin maturski ispit koji je položio 1873. godine.

Na internetu se pojavio dokument koji predstavlja prekucano svedočanstvo o položenom maturskom ispitu 1872./73. godine. Međutim, pored svih informacija o komisiji koja je prisustvovala polaganju ispista, potkrala se jedna greška.

U pitanju je datum rođenja. Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856.godine (na svjedočanstvu piše 2. novembar 1856.). Svjedočanstvo obuhvata sve ispite koje je Nikola Tesla morao da položi kako bi završio gimnaziju u Hrvatskoj.

Ono što je većinu ljudi začudilo jeste da u fizici, hemiji i nacrtnoj geometriji nije imao dobre ocjene. Ali, Nikola Tesla je bio vanserijski talenat, tako da ove ocjene očigledno nisu bile pokazatelj njegovog pravog znanja.

tesla ocjene

(NN)