Magazin 18.03.2016.

Karta najčešćih prezimena: Evo koje je najpopularnije u BiH

ČITANJE: 1 minuta
prezimena
Češki lingvista, matematičar i umjetnik Jakub Marian napravio je kartu na kojoj su ispisana najpopularnija prezimena u određenim zemljama.

Prezime Novak je popularno čak u tri države – Sloveniji, Poljskoj i Češkoj, a Ivanov je najčešće u Bugarskoj, Belorusiji i Estoniji.

U Srbiji je najpopularnije prezime Jovanović, u BiH Hodžić, a u Hrvatskoj Horvat.

-Proveo sam mnogo sati na Guglu, pokušavajući da pronađem statistike na jeziku kojim ne govorim, jer naravno da ne poznajem sve jezike koji su na mapi i prevodio sam uz pomoć rječnika. Polazna tačka bio mi je članak na Vikipediji, ali brojni podaci nisu imali naveden izvor ili su naprosto bili netačni, tako da sam uvijek tražio primarni izvor- objasnio Marian za “Indi100“.

preyimena1

On je naveo najzanimljivije stvari koje je uočio radeći karte.

-Na Islandu sistem je takav da se prezime djeteta daje prema imenu oca i to je jedina zemlja koja se nije prebacila na sistem porodičnih prezimena na koji smo mi ostali navikli. Ovaj sistem je bio veoma popularan u nordijskim zemljama prije nekoliko vijekova, zbog čega danas gotovo sva prezimena u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj se završavaju sa –son ili sen, što znači sin. Zanimljivo je i da je u Slovačkoj najčešće prezime mađarski naziv za Hrvate, koje je pozajmljen od Hrvata- kazao je Marian.

(B92)