Magazin 23.05.2017.

Knjiga za djecu Jelene Glišić “Vjetrić nestaško” pred čitaocima

ČITANJE: 1 minuta

Knjiga za djecu zanimljivog naziva “Vjetrić nestaško” autorke Jelene Glišić između svojih korica krije 43 pjesme sa različitim motivima. Upravo ona promovisana je u ponedjeljak veče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

“Vjetrić nestaško” je druga knjiga Glišićeve, a prvu pod naslovom “Moja prva dječija knjiga” objavila je 2012. godine.

Kazala je da svaka pjesma nudi neku poruku na nenametljiv i duhovit način, a pisane su jednostavnim i djeci prijemčivim jezikom.

“Porodica, škola, prijateljstvo, igra, prve ljubavi, nestašluci, razne zgode i nezgode malih junaka, odnosno ono što čini i ispunjava svakodnevni život djeteta motivi su u mojim pjesmama”, kazala je Glišićeva.

Pjesme iz nove zbirke, prema njenim riječima, nastajale su nekoliko godina i njome je, u stvari, napravljen jedan izbor.

“Budući da su neke pjesme u javnost prvi put izašle u časopisu ‘Suština poetike’, prve stručne komentare dobila sam od urednika i pjesnika Anđelka Zablaćanskog, koji je uz Ranka Pavlovića bio jedan od recenzenata. Ne mogu a da ne spomenem Gordanu Milinović i njenu emisiju na Radiju Republike Srpske ‘Zvjezdano nebo djetinjstva’, u kojoj sam često govorila svoje pjesme i na taj način saznala za reakcije djece”, istakla je Glišićeva.

Dodala je da su joj reakcije najmlađih snažan vjetar u leđa.

Zbirku je objavila izdavačka kuća “Art scena”, prepoznatljiva po časopisima i lektirama za najmlađe. Ilustracije je uradio Kosta Milovanović, a urednik je bio književnik Predrag Bjelošević.

(Nezavisne)