Magazin 07.09.2016.

Književni susreti obogaćuju dane pisane riječi

ČITANJE: 2 minute

Ljubitelji dobre pisane riječi s nestrpljenjem očekuju i ovogodišnji 21. međunarodni sajam knjige “Banjaluka 2016”, koji će se u dvorani “Borik” održavati u periodu od 13. do 19. septembra.

Pozdravnu besjedu na otvaranju govoriće ugledni književnik Vladimir Kecmanović. Vrata sajma za posjetioce biće otvorena već od 10 časova ujutru, a ceremonija svečanog otvaranja zakazana je za 18 časova, uz direktan prenos na Radio-televiziji Republike Srpske.

Prema riječima Petre Ivić, rukovodioca sajma, učešće su najavili izlagači koji su već duži niz godina prisutni u Banjaluci.

“Među njima su ‘Laguna’, ‘Filip Višnjić’, ‘Partenon’, ‘Dereta’, ‘Globosino’, Zavod za udžbenike Beograd, ‘Kairos’, ‘Nova knjiga’ i ‘Obodsko slovo’ iz Crne Gore”, istakla je Ivićeva.

Napomenula je da će se sa svojim izdanjima predstaviti i vjerske zajednice, ali i oba javna univerziteta, Univerzitet u Banjaluci i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, kao i privatni univerzitet “Apeiron” iz Banjaluke.

Kada su u pitanju promocije novih izdanja, Ivićeva je naglasila da one zavise od samih izdavača, ali da su za sada najavljene na štandu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, gdje će biti promovisane tri najbolje knjige sa konkursa za nagradu “Zlatna sova”.

Takođe, promocije su najavljene i na štandu Narodne i univerzitetske biblioteke RS.

“Pripreme za sada idu prema planu, a nadamo se da će svi detalji biti posloženi do momenta svečanog otvaranja. Kao i svake godine, izdavači su pripremili određene popuste za sve čitaoce, a smatramo da će posebne olakšice biti za one koji traže stručnu literaturu”, navela je Ivićeva.

Da ovogodišnji sajam knjige u gradu na Vrbasu bude drugačiji od ostalih, pobrinuli su se u Udruženju književnika RS, koje će u toku trajanja sajma organizovati Prve međunarodne susrete pisaca. Tako će se u sajamskim prostorijama naći književnici iz Rumunije, Bugarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Rusije, Srbije, Crne Gore i BiH o čijim će djelim biti razgovora.

Kako je najavio Predrag Bjelošević, u ime organizatora susreta, među književnicima koji će doći u Banjaluku su Radomir Andrić, Mićo Cvijetić, Iskra Peneva.

“To su ljudi koji su dobijali velike književne nagrade, što potvrđuje njihov kvalitet, ali je i velika čat za nas da ih ugostimo”, istakao je Bjelošević.

Kao i prethodnih godina i ove će na sajmu biti dodijeljene tradicionalne nagrade koje nose imena manastira u RS: “Liplje” za savremenu književnost, “Moštanica” za izdavački poduhvat, “Stuplje” za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti i “Gomionica” za knjigu za djecu. Organizator sajma je “Glas Srpske”, a ulaz je simbolično – jednu marku.

(Nezavisne)