Magazin 23.08.2016.

Kočićeva borba i danas traje

ČITANJE: 3 minute

Prošlo je 100 godina od smrti velikog srpskog pisca i narodnog tribuna Petra Kočića a njegova djela na svojoj aktuelnosti ništa nisu izgubila. Ono što je nekada pisao i danas je živo, jer i u Kočićevo vrijeme borili smo se za svoj jezik i svoje pismo što je danas gotovo isto.

Ovo je poruka upućena na svečanom otvaranju 51. Kočićevog zbora koji je u nedjelju uveče otvoren u parku koji nosi ime ovog narodnog tribuna.

Potpredsjednik Organizacionog odbora i predsjednik Zavičajnog društva “Zmijanje” Vitomir Popović je rekao da je važno da izvučemo pouke iz Kočićevih djela.

– Pisac je živio u vrijeme Austrougarske i Benjamina Kalaja, a mi danas imamo visoke predstavnike koji pokušavaju i da sude i da tuže i da određuju pravila ponašanja za srpski narod. Kao što se on borio protiv tuđina tako i mi moramo da se borimo protiv svih koji pokušavaju da uređuju naš život na ovim prostorima. Moramo da izgrađujemo Republiku Srpsku i učinimo sve da budemo svoji na svome – istakao je Popović.

Dodao je da će ovogodišnji Kočićev zbor biti obilježen nizom manifestacija koje su počele prije petnaestak dana, a održavaće se u Banjaluci i Beogradu dok je centralna manifestacija u nedjelju, 28. avgusta na Kočićevom rodnom Zmijanju.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da se Kočića uvijek treba sjećati i na njega podsjećati.

– Kroz manifestaciju koja nosi naziv “Kočiću u slavu” podsjećamo generacije šta je Kočić bio i značio u decenijama koje su iza a isto tako da će biti aktuelan i u vremenu koje dolazi. U Kočićevo vrijeme borili smo se za svoj jezik i svoje pismo i danas je gotovo isto. Danas se borimo za pravo glasa, za referendum, za demokratske principe koje je svijet davno usvojio – kazao je Čubrilović.

Na svečanom otvaranju ove manifestacije o životu i djelu su govorili banjalučki književnici a nastupili su i članovi Kulturno-umjetničkog društva “Veselin Masleša” i etno-grupa “Dukat” a položen je i vijenac na Kočićev spomenik.

Pisac Ranko Preradović rekao je da je sve ono što je Kočić u svom životu preživljavao i doživljavao, i što je govorio, danas aktuelnije nego ikad, a možda i aktuelnije nego i u piščevo vrijeme.

– Sve što je kazano tada u smislu nacionalne borbe ostavilo je velikog traga uopšte u srpskom narodu – dodao je Preradović.

Izložba

U okviru ove manifestacije u prostorijama Kulturnog centar Banski dvor otvorena je izložba radova Likovnog saborovanja “Zmijanje 2016” inspirisana motivima djela i zavičaja Petra Kočića.

Vitomir Popović je rekao da slike predstavljaju slobodarsku Kočićevu misao.

– Umjetnička djela će da je otrgnu od zaborava i ostave mladima da slijede taj put – kazao je Popović otvarajući ovu izložbu.

(Glas Srpske)