Magazin 24.02.2016.

Koliko zapravo um utiče na zdravlje?

ČITANJE: 2 minute
zdravlje

Ideja da um može da vrši liječenje je ona koja se često povezuje sa pseudonaukom – i uglavnom s punim pravom. Oboljeli od raka ne mogu da ozdrave samo razmišljanjem, tako ne funckioniše ni depresija.

S druge strane, neki ljudi koji su dobijali lijekove sa placebo efektom, a da to nisu znali tvrde da im se stanje poboljšalo i simptomi smanjili. Očigledno je da um i tijelo rade u tandemu kada je riječ o bolestima, ali kod kojih bolesti i u kojoj meri?

Tim se pitanjem u svojoj novoj knjizi “Lijek: Putovanje u nauku uma nad tijelom” bavi naučna spisateljica Džo Marčant. Riječ je o skeptičnoj reporterki, inače mikrobiologu, koja svoje radove bazira isključivo na konkretnim dokazima.

– Zdrav razum nalaže da um i tijelo zajedno sarađuju, svi smo se upoznali s time na razne načine. Recimo, kada vas zamalo udari auto, osjećate kako vam srce lupa. Konstantno doživljavamo iskustva kako naše mentalno stanje utiče na fiziologiju- rekla je Merčant.

Međutim, kad govorimo o zdravlju postavljaju se sva ova kontroverzna pitanja. Postoje brojne tvrdnje alternativnih terapeuta kako se umom mogu “izliječiti” rak ili neke druge bolesti, dok s druge strane imamo skeptike koje odlučno odbacuju takve tvrdnje i nazivaju ih glupostima.

Neke bolesti bolje reaguju na placebo tretmane nego druge. Zašto je to tako?

– Sigurno da vas pozitivne misli neće izlečiti od raka ili drugih smrtnosnih bolesti i da će vam biti potrebno konvencionalno lečenje. Pozitivne misli vam mogu pomoći da se bolje nosite sa svojim stanjem i simptomima. Um ima veliku ulogu i u smrtonosnim bolestima, ali sigurno vas neće izliječiti- rekla je Merčant.

Svojim umom i placebo lijekovima ne možemo uticati na nivo holesterola ili šećera u našoj krvi. To je jednostavno nemoguće.

Međutim, ono gdje um može da ima instantan dejstvo su subjektivni simptomi koje osjećamo poput boli, umora, mučnine i depresije, ali depresije kao simptoma, a ne bolesti.

(HR.N1)