Magazin 20.04.2017.

Koncert Dječijeg hora „Jedinstvo“ u Banskom dvoru

ČITANJE: 3 minute

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 26. aprila (srijeda) u 20 časova održaće se koncert – Dječiji hor SPD „Jedinstvo“.

Program

Hristos voskrese – Vaskršnji tropar
Hor – V. Milanković
Bogorodice djevo – ruski napjev
Heruvimska pjesma – P. Dinev
Jako da carja – P. Dinev
Agni Parfene – N. Эginskiй
Sitan kamen – Đurđevdanska pjesma
Što mi je milo – Makedonska narodna pjesma
Majka Maru preko mora zvala – St. St. Mokranjac
Lollipop – Beverly Ross and Julius Dixon
Kalinka – Ivan Petrovič Larinov
Skerco – J. Čičkov
The Pink Panter – Henry Mancini
Ala j’ lep ovaj svet – D. M. Obradović

Klavir: Milica Aljetić
Flauta: Kristina Kasagić
Aranžman za orkestar: Zlatan Mirić
Dirigent : Jasna Antonić
BIOGRAFIJA HORA

Dječji hor SPD “Jedinstvo” Banja Luka osnovan je 1995. godine i veoma brzo se izborio za svoje mjesto na muzičkoj sceni Banjaluke i Republike Srpske. Hor okuplja oko četrdeset djece školskog uzrasta šireći i razvijajući tradiciju horskog pjevanja. Nesumnjivo daje veliki doprinos u razvojumuzičke kulture u gradu i regiji.

U dosadašnjem radu hor je više puta bio u prilici da se svojim nastupima u najboljem svjetlu predstavi brojnoj publici u gradu i šire. Od 2000. godine dirigent hora je Jasna Antonić.

Učesnik je više kulturnih manifestacija u Banjoj Luci i Republici Srpskoj, među kojima se izdvaja festival “Horski susreti” čiji je organizator SPD „Jedinstvo”, te učešće na koncertima i drugim kulturnim manifestacijama u Banja Luci i šire. Pored nastupa u svom gradu hor je imao i zapažene koncerte u Somboru 2010. godine, u Leskovcu na festivalu “Ledamus” 2012. godine, u “Andrićgradu” 2014. godine – povodom obilježavanja stogodišnjice izbijanja Prvog svjetskog rata.

Nosilac je više zlatnih plaketa i medalja na takmičenjima:

„Festival dečjih horova Srbije”, zlatna medalja (2003), specijalna nagrada (2012) – Šabac,
“Majske muzičke svečanosti”, zlatne medalje (2005, 2007), specijalna nagrada (2011) – Bijeljina,
Festival horova dece i mladih „FEDEHO”, dvije zlatne medalje u dvije kategorije (2016) – Beograd.
Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske hor je snimio “CD” na kojem se nalazi dječja himna Republike Srpske “Svi smo mi Republika Srpska”. Na repertoaru hora se nalaze djela duhovne i svjetovne muzike, domaćih i stranih kompozitora, kao i liturgija„Svetog Jovana Zlatoustog”, kompozitora Stevana S. Mokranjca, koja se redovno izvodi na bogosluženjima u Hramu Svete Trojice u Banjoj Luci, i na svojevrsan način pričinjava radost i djeci i dirigentu.
BIOGRAFIJA DIRIGENTA

Jasna Antonić rođena je u Banjoj Luci 1963. godine. Radi kao nastavnik muzičke kulture u Osnovnoj školi „Borisav Stanković”. Sa horom ove škole osvojila je više nagrada na Republičkim takmičenjima osnovnih škola, od kojih izdvajamo dvije srebrne medalje (1996, 1997), tri zlatne medalje (1998, 1999, 2000), a 2003. i specijalnu nagradu žirija sa osvojenim maksimalnim brojem poena. Na prijedlog Republičkog pedagoškog zavoda, 2001. i 2014. godine bila je član radnog tima za usavršavanje i modernizaciju nastavnih planova za osnovnu školu.  Bila je član Mješovitog hora SPD „Jedinstvo” (1993-2015) sa kojim je osvojila brojne nagrade. Učestvovala je na mnogobrojnim koncertima festivalskog i takmičarskog karaktera u Republici Srpskoj, Srbiji, Italiji, Grčkoj, Slovačkoj, Švajcarskoj, Kipru, Malti, Mađarskoj, Austriji, Rusiji, kao i na horskim olimpijadama u Austriji i Njemačkoj. U svojoj dirigentskoj karijeri osvojila je dvanaest zlatnih i dvije srebrne medalje sa školskim i  dječjim horom “Jedinstvo”.

(BLportal)