Koncert Dječijeg hora „Jedinstvo“ u Banskom dvoru

djeciji hor jedinstvo

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 26. aprila (srijeda) u 20 časova održaće se koncert – Dječiji hor SPD „Jedinstvo“.

Program

Hristos voskrese – Vaskršnji tropar
Hor – V. Milanković
Bogorodice djevo – ruski napjev
Heruvimska pjesma – P. Dinev
Jako da carja – P. Dinev
Agni Parfene – N. Эginskiй
Sitan kamen – Đurđevdanska pjesma
Što mi je milo – Makedonska narodna pjesma
Majka Maru preko mora zvala – St. St. Mokranjac
Lollipop – Beverly Ross and Julius Dixon
Kalinka – Ivan Petrovič Larinov
Skerco – J. Čičkov
The Pink Panter – Henry Mancini
Ala j’ lep ovaj svet – D. M. Obradović

Klavir: Milica Aljetić
Flauta: Kristina Kasagić
Aranžman za orkestar: Zlatan Mirić
Dirigent : Jasna Antonić
BIOGRAFIJA HORA

Dječji hor SPD “Jedinstvo” Banja Luka osnovan je 1995. godine i veoma brzo se izborio za svoje mjesto na muzičkoj sceni Banjaluke i Republike Srpske. Hor okuplja oko četrdeset djece školskog uzrasta šireći i razvijajući tradiciju horskog pjevanja. Nesumnjivo daje veliki doprinos u razvojumuzičke kulture u gradu i regiji.

U dosadašnjem radu hor je više puta bio u prilici da se svojim nastupima u najboljem svjetlu predstavi brojnoj publici u gradu i šire. Od 2000. godine dirigent hora je Jasna Antonić.

Učesnik je više kulturnih manifestacija u Banjoj Luci i Republici Srpskoj, među kojima se izdvaja festival “Horski susreti” čiji je organizator SPD „Jedinstvo”, te učešće na koncertima i drugim kulturnim manifestacijama u Banja Luci i šire. Pored nastupa u svom gradu hor je imao i zapažene koncerte u Somboru 2010. godine, u Leskovcu na festivalu “Ledamus” 2012. godine, u “Andrićgradu” 2014. godine – povodom obilježavanja stogodišnjice izbijanja Prvog svjetskog rata.

Nosilac je više zlatnih plaketa i medalja na takmičenjima:

„Festival dečjih horova Srbije”, zlatna medalja (2003), specijalna nagrada (2012) – Šabac,
“Majske muzičke svečanosti”, zlatne medalje (2005, 2007), specijalna nagrada (2011) – Bijeljina,
Festival horova dece i mladih „FEDEHO”, dvije zlatne medalje u dvije kategorije (2016) – Beograd.
Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske hor je snimio “CD” na kojem se nalazi dječja himna Republike Srpske “Svi smo mi Republika Srpska”. Na repertoaru hora se nalaze djela duhovne i svjetovne muzike, domaćih i stranih kompozitora, kao i liturgija„Svetog Jovana Zlatoustog”, kompozitora Stevana S. Mokranjca, koja se redovno izvodi na bogosluženjima u Hramu Svete Trojice u Banjoj Luci, i na svojevrsan način pričinjava radost i djeci i dirigentu.
BIOGRAFIJA DIRIGENTA

Jasna Antonić rođena je u Banjoj Luci 1963. godine. Radi kao nastavnik muzičke kulture u Osnovnoj školi „Borisav Stanković”. Sa horom ove škole osvojila je više nagrada na Republičkim takmičenjima osnovnih škola, od kojih izdvajamo dvije srebrne medalje (1996, 1997), tri zlatne medalje (1998, 1999, 2000), a 2003. i specijalnu nagradu žirija sa osvojenim maksimalnim brojem poena. Na prijedlog Republičkog pedagoškog zavoda, 2001. i 2014. godine bila je član radnog tima za usavršavanje i modernizaciju nastavnih planova za osnovnu školu.  Bila je član Mješovitog hora SPD „Jedinstvo” (1993-2015) sa kojim je osvojila brojne nagrade. Učestvovala je na mnogobrojnim koncertima festivalskog i takmičarskog karaktera u Republici Srpskoj, Srbiji, Italiji, Grčkoj, Slovačkoj, Švajcarskoj, Kipru, Malti, Mađarskoj, Austriji, Rusiji, kao i na horskim olimpijadama u Austriji i Njemačkoj. U svojoj dirigentskoj karijeri osvojila je dvanaest zlatnih i dvije srebrne medalje sa školskim i  dječjim horom “Jedinstvo”.

(BLportal)

RASPUST SE BLIŽI, RODITELJI SE PITAJU Šta je sa programom sporta u školama?

Program „Razvoj sporta u školama“ kojim Grad namjerava da unaprijedi nastavu fizičkog vaspitanja za osnovce, još nije počeo mada je po najavama ovaj novi koncept rada trebalo da “zaživi” ovog mjeseca. Roditelji su sa oduševljenjem dočekali ovu ideju, jer se kažu, inače malo pažnje posvećuje fizičkim aktivnostima, ali s obzirom da se kraj školske godine

NATPIS NA DJEČIJEM IGRALIŠTU Banjalučani se pitaju “Koliko smo (ne)pismeni?”

Natpis koji je okačen na toboganu, na dječjem igralištu na Bulevaru cara Dušana u Banjaluci privukao je pažnju mnogobrojnih prolaznika. Građane nije iznenadilo to što je na tobogan stavljeno pismeno upozorenje o zabrani korištenja ove sprave za zabavu najmlađih u Banjaluci, ostali su u čudu nakon što su vidjeli da je zabrana na snazi “dostra”.

JOŠ 16 DANA DO TRKE Banjalučki polumaraton obara sve rekorde

Banjalučki polumaraton prerastao je u jedan od najvažnijih sportskih događaja u Banjaluci, ali i Republici Srpskoj. Centralna trka Četvrtog m:tel banjalučkog polumaratona zakazana je za 12. maj 2018. godine, a za razliku od prethodnih, ovogodišnja manifestacija će trajati tri dana. “Nastavljamo trend porasta učesnika, svake godine ima sve više učesnika, ali i trka koje se

IMA POVRIJEĐENIH Sudar četiri automobila u Banjaluci

Dva lica povrijeđena su danas u sudaru četiri automobila u Banjaluci, a ljekarska pomoć im je ukazana u Službi hitne pomoći u ovom gradu, rečeno je Srni u banjalučkoj Policijskoj upravi. Saobraćajna nezgoda dogodila se oko 16.00 časova na raskrsnici Bulevara vojvode Stepe Stepanovića i Ulice Vida Nježića. U nezgodi su učestvovali automobil “opel astra”

U OKVIRU PROJEKTA “ZAJEDNO MISLIMO DOBRO” Zvezdara teatar u Banjaluci

Udruženje “Misli dobro” zajedno s prijateljima i partnerima pokrenulo je projekat “Zajedno mislimo dobro” s ciljem da se obnove sanitarne prostorije na Klinici za ginekologiju i akušerstvo. “Projekat ćemo započeti i promovisati kroz predstavu Dušana Kovačevića ‘Hipnoza jedne ljubavi’, koja upravo govori o jednom od najvećih problema našeg društva – odlascima, rasipanju porodica, umiranju sela”,

OTEŽAN SAOBRAĆAJ Sudar tri automobila u Banjaluci

Saobraćajna nezgoda dogodila se na putu od banjalučkog naselja Rebrovac prema Vrbanji, a zasad nije poznato da li ima povrijeđenih. Kako je javljaju čitaoci portala “Nezavisnih novina”, u udesu su učestvovala tri vozila na kojima je nastala materijalna šteta. Policija je intervenisala na mjestu događaja, a saobraćaj se odvija otežano, naizmjenično jednom trakom. Više informacija