Magazin 26.02.2021.

Koncert klavirskog dua “The Wolves” – Jasna Đurović i Borko Milojković u Banskom dvoru

ČITANJE: 5 minuta

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora u subotu, 27. februara 2021. godine biće održan koncert klavirskog dua “The Wolves”  – Jasna Đurović i Borko Milojković.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici je ograničen. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Jasna Đurović je rođena u Banjoj Luci, gdje završava osnovno muzičko obrazovanje u klasi profesorice Branke Kuzmanović,a srednju muzičku školu u Zemunu u muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ u klasi prof.Tanje Jablanović. Diplomirala je na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci 2002.godine u klasi profesorice Nevene Popović. Bila je stipendista Fonda „Petar Kočić“ koji se dodjeljuje studentima sa najvišim prosjekom ocjena. Nastupala je kao solista i u kamernim sastavima utoku studija.

Održala je solistički koncert u Narodnom pozorištu Republike Srpske (2002. godine), kao i koncert klavirskog dua sa koleginicom Dijanom Zrnić u Vijećnici Banskog dvora 1999. godine. U toku studija snimala je djela Edvarda Griga i Sergeja Rahmanjinova za potrebe Radio televizije Republike Srpske. Polufinalista je međunarodnog pijanističkog konkursa Grand Koncerteum u Atini 2000.godine u disciplini klavirski duo. Ipak,najveće afinitete pokazuje za klavirsku pedagogiju, o čemu svjedoče mnogobrojni uspjesi njenih učenika, kako u zemlji,tako i u inostranstvu.

Bila je i član žirija na mnogim takmičenjima u Šapcu, Beogradu, Kragujevcu, Smederevu, Bijeljini, Banjoj Luci i Prijedoru. Njeni učenici su nagrađivani od strane matične skole „Vlado Milošević“ kao najuspješniji.

Usavršavala se na mnogobrojnim majstorskim kursevima kod eminentnih klavirskih pedagoga i pijanista kao što su Nevena Popović, Aleksandar Serdar, Nataša Veljković, Maria Nemcova,Vladimir Milošević, Arbo Valdma. Radila je i kao demonstrator korepetitor na Akademiji umjetnosti na odsjeku za dramsku umjetnost. Sarađivala je i sa Narodnim pozorištem Republike Srpske u radu na predstavi „Kako zasmejati gospodara“ u režiji čuvenog reditelja
Kokana Mladenovića, gdje je imala ulogu muzičara čija se muzika prožimala kroz cijelu predstavu.

Suosnivač je i idejni nosilac prvog pijanističkog takmičenja u BiH “Banjalučkog bijenala“. Održala je majstorski pijanistički kurs za učenike osnovne škole „Markos Portugal“ u Doboju 2006.godine kao i muzičku radionicu „Viva la Musica“ za učenike osnovnih i srednjih muzičkih škola 2019 i 2020 godine koju je podržao „Banski dvor -Kulturni centar“. Iza sebe ima 26 godina radnog iskustva u klavirskoj pedagogiji. Sarađuje sa beogradskim pijanistom
Borkom Milojkovićem sa kojim je osnovala klavirski duo „The Wolves „. Vratila se na muzičku scenu solističkim nastupom na koncertu profesora muzičke škole „Vlado Milošević „ u decembru 2020. godine.

Nastupila je i kao gost na koncertu pijaniste Borka Milojkovića u Beogradu u Artget galeriji Kulturnog centra Beograd gdje sa njim nastupila u klavirskom duu.

Cilj njenog djelovanja je njegovanje i usmjeravanje mladih talenata i perspektivnih mladih umjetnika da se bave umjetničkom muzikom i da čuvaju njene tradicionalne vrijednosti kroz javne nastupe, koncerte, pijanistička tamičenja.U posljednje vrijeme je aktivna i na polju koncertne djelatnosti. Trenutno je zaposlena u Muzičkoj školi „Vlado Milošević“ kao profesor klavira.

Borko Milojković (Ćuprija, 1985) je završio Srednju muzičku školu Mokranjac u Beogradu u klasi profesorice Radojke Jovičić. Diplomirao je na FMU u Beogradu u klasi prof. Dejana Stošića. Održao je brojne solističke koncerte i nastupao na koncertima širom zemlje i u inostranstvu. Nastupao je u značajnim koncertnim dvoranama, od kojih se izdvajaju: Zadužbina Ilije Kolarca, Makedonska filharmonija, Galerija Progres, SKC, Srpski kulturni centar u
Parizu, Artget galerija, Galerija SANU, Italijanski kulturni centar, Dom vojske, Skupština Grada Beograda, Narodno pozorište, Beli dvor i mnoge druge.

Dobitnik je nagrade Skupštine grada Beograda, specijalne diplome Beogradskog podijuma mladih talenata i diplome za koncertnu aktivnost grada Beograda. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod eminentnih pijanista i klavirskih pedagoga kao sto su Nevena Popović, Aleksandar Serdar, Aleksandar Madžar, Arbo Valdma. Dobitnik je druge nagrade na takmičenju „ Nikolaj Rubinstajn “ u Parizu 2004. godine, prve nagrade na međunarodnim i republičkim takmičenjima u Beogradu, Šapcu, Nišu, Kragujevcu, prve nagrade na festivalu „Sirmium fest“ u kategoriji klavirski duo sa Marijom Gođevac u Sremskoj Mitrovici 2019 godine…Nastupao je na Svetosavskim balovima održanim na Kosovu, zatim u Beogradu i Parizu kao i na Bečkom balu u Skupštini grada, na Šopenijadi u Zemunu, na 27. manifestaciji Obzorja na Tisi – Dani Josifa Marinkovića u Novom Bečeju, na Danima srpskog duhovnog preobraženja u Despotovcu, Festivalu kubanske muzike Udruženja Macuba u Skoplju, na 23. Muzičkim susretima – Jesen na Cukarici i mnogim drugim manifestacijama. Bavi se komponovanjem i klavirskim aranžmanima, kao i organizacijom humanitarnih koncerata na kojima je i sam nastupao. Posebno je aktivan na polju kamerne muzike gdje je sa brojnim kolegama ostvario značajne rezultate. Možemo spomenuti saradnju sa pijanistkinjom Jasnom Đurović, zatim operskim pjevačima: Ana Sinicki, Vasa Stajkić, Ljubica Vranes, Dragoljub Bajić, Jelena Papić Čamdžić. Sarađuje i sa profesorom i klarinetistom Petrom Gojkovićem i Asocijacijom Srba u Parizu Mondo Kult i sa mnogim drugim istaknutim muzičarima. Snimao je za radio i televiziju ( Radio 202, Studio 6 Radio Beograda, RTS, Tv Prva i druge..)

Bio je član žirija na takmičenju kamerne muzike „Jovan Bandur“ u Pančevu i Zlatne sirene u Beogradu. Trenutno je profesor klavira i korepetitor solo pjevačima u Muzičkoj školi Vladimir Đorđević u Beogradu gdje sa učenicima postiže zapažene rezultate.

(E.M)

Oznake: Banski dvor