Magazin 06.06.2017.

Koncert Simfonijskog orkestra Akademije umjetnosti u Banjaluci: Volonterski izvode Mocartovu „Čarobnu frulu“ za svoj grad

ČITANJE: 2 minute

Simfonijski orkestar Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, sa solo pjevačima, izvešće u četvrtak, u Kulturnom centru Banski dvor, u 20 časova operu „Čarobna frula u fragmentima“, Volfganga Amadeusa Mocarta.

Dirigent orkestra biće Branka Radošević Mitrović, reditelj Igor Tešić, kostimograf, Dragana Purković Macan, asistent dirigenta Dušan Urošević, dok je koreografiju i scenski pokret radila Ana Tešić.

Uloge tumače solo pjevači i profesori Lazar Radoja, Vlado Danić, Borjana Mikavica, Ana Marković Malbaša i studenti odsjeka za solo pjevanje u klasi profesorke Dunje Simić: Ivona Šari, Milica Jeličić, Aneta Makanjić, Tijana Krivaja, Milica Stijepić, Danica Andrić i Stefan Kalajdžić.

– Pripreme traju oko 2 mjeseca, što je minimalno za ovakvu vrstu projekta, pogotovo kada izvođači nemaju iskustva s ovakvim projektima. Profesorica Dunja Simić već nekoliko godina insistira na tome da se napravi neki projekat u kom bi učestvovali pjevači, te se ove godine ukazala takva prilika. Ono što treba naglasiti jeste da se radi o veoma zahtjevnoj operi za studente, ali da ih to nije spriječilo da se hrabro suoče sa svim preprekama – ističe Radošević Mitrović.

Projekat je, prema njenim riječima, urađen sa minimalnim sredstvima.

– Jedino je v. d. direktora Kulturnog centra Banski dvor, Mladen Matović, prepoznao ovo što radimo kao projekat vrijedan podrške i obezbijedio nam određena sredstva za realizaciju. Nažalost, nismo sigurni da li će Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci obezbjediti ostatak sredstava neophodnih za realizaciju, ali kao i mnogo puta do sada, većina izvođača koji nisu studenti volontiraće i tako doprinijeti kulturi našeg grada. Nadamo se da će građani prepoznati naš trud i doći u velikom broju da nas podrže i ukažu da za ovakvim događajima postoji potreba u Banjaluci – poručuje Radošević Mitrović.

Ulaz na ovaj kulturni događaj je besplatan.

Bez njih ne bi mogli

– Zahvaljujemo se Dječjem pozorištu RS na ustupanju kostima i rekvizita za potrebe izvođenja, kao i profesorima i bivšim studentima Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, bez čijeg volonterskog rada u orkestru ovaj projekat ne bi mogao biti realizovan – rekla je Branka Radošević.

(EuroBlic)